Nagy Z. Róbert • 2025. június 8. 14:01
Egy konyhakertben fontos a jó helykihasználás, ez onnan indul, hogy sok növénynek rövidebb a tenyészideje, mint a tavasztól-őszig tartó vegetációs időszak. Egy éven belül egymás után több mindent is termeszthetünk ugyanazon a helyen, és minél rövidebb a tenyészideje egy zöldségnek, annál többször lehet a helyét mással bevetni.
Többszörös termés a konyhakertben
A kertészkedők vágya, hogy (majdnem) egész évben minél többször friss zöldségeket fogyaszthassanak saját kertjükből. Számos olyan rövid tenyészidejű zöldség létezik, amelyek lehetővé teszik a többszöri vetést és betakarítást ugyanazon szezonon belül. Ez a módszer nemcsak a terméshozamot növeli, hanem folyamatosan friss alapanyagokat biztosít a konyhákba. A rövid tenyészidejű zöldségek jellemzően 30-60 nap alatt érik el a betakarítási méretet a vetéstől számítva. Gyors növekedésük miatt ideálisak a folytonos szedésre, és jól kihasználhatjuk velük a rendelkezésre álló kerti területet.
Melyek a legnépszerűbb választások?
Talán a legrövidebb tenyészidejű zöldség a retek, egyes fajtái már 3-4 hét alatt szedhetők. Ezek a hónapos retkek ideálisak korai tavaszi és késő őszi vetésre. A nyári meleget már kevéssé viselik el ám ekkor más retekfajtákra válthatunk, mint a jégcsap, vagy a sörretek. Vannak nagyon jól tárolható retekfélék is, mint a fekete retek, ez ősszel felszedve még hónapokid eláll megfelelő tárolás mellett. A hosszabb tenyészidejű retekfajtákat is termeszthetjük rövidebb időszakokban, csak akkor nem a végleges kifejlett méretükben, hanem kisebb, zsengébb állapotukban használjuk fel ezeket. A retek kiválóan alkalmas szakaszos vetésre, ennek lényege, hogy rendszeresen 1-2 hét eltéréssel vetünk, így különböző méretűek lesznek folyamatosan jelen a kertben, tehát nem egyszerre kell az összeset betakarítani és elfogyasztani.
Számos salátaféle (különösen a laza fejű és levélsaláták) gyorsan, 30-45 nap alatt érik el a betakarítható méretet. A külső levelek folyamatos szedésével további növekedésre ösztönözhetjük a növényt, vagy egyszerűen vethetünk újakat a betakarítás után megüresedett területekre. A fejes saláta tenyészideje is rövidíthető, nem muszáj a fejesedést megvárni, már előtte is fogyasztható. A spenót szintén gyorsan fejlődik, általában 30-50 nap alatt „szüretelhető”. Hasonlóan a salátához, a külső levelek szedésével folyamatosan termeszésben tarthatjuk, vagy szakaszosan vethetjük. Különösen jól tűri a hűvösebb időjárást, így tavaszi és őszi vetésre is alkalmas. A rukkola pikáns ízével népszerű saláta-összetevő, és rendkívül gyorsan, mindössze 20-40 nap alatt betakarítható. Gyors növekedése miatt ideális a többszöri vetésre.
A zöldhagymát nagyon gyorsan, 3-4 hét alatt szedhetjük a zsenge szárakért. Ekkor nem várjuk meg hogy burokleveleik kialakuljanak, ezért nem lesz hosszan tárolható, de zsengén fogyasztva is kiváló táplálék, mindamellett, hogy így rövid tenyészidejűként nevelve jól beilleszthető köztesnövény.
Egyes borsófajták, különösen azok, amelyeket zsengén, hüvellyel együtt fogyasztunk (pl. cukorborsó), viszonylag gyorsan, 50-60 nap alatt készre nevelhetők. Több időpontban történő vetéssel esetében is meghosszabbítható a betakarítási időszak. Bár a hagyományos sárgarépa tenyészideje hosszabb, léteznek olyan mini és gömb fajták, amelyek már 50-60 nap alatt fogyaszthatók. Ezek is alkalmasak lehetnek szakaszos vetésre.
Kerüljük el a dömpinget
Az nem szerencsés, ha egy-egy zöldség egyszerre nagy mennyiégben takarítható be, mert van az a mennyiség, amivel nehezen lehet mit kezdni. Sokkal jobb, ha egyszerre kevesebbet vetünk, de időben eltolva többször, így a termesztés vége is úgy alakul, hogy egyszerre kevesebb termény lesz, de hosszabb ideig szedhető az adott zöldség. Így, amíg az egyik adag érik, a következő már növekedésben van. A nyári magas hőmérséklet ideális e köztesnövények vetésére, de csak akkor ha tudunk öntözni. Mivel tavasszal sokkal alacsonyabb a hőmérséklet és az éjszakai lehűlések is hátráltatják mind a kelést mind a növények fejlődését, a nyári vetés megfelelő vízellátás esetén gyorsabb kelést és fejlődést eredményez. Ilyenkor is fontos továbbá a talaj előkészítése és a megfelelő tápanyagellátás.
A gyorsan növő zöldségek sok tápanyagot igényelnek, ezért a komposzttal vagy szerves trágyával dúsított, jó vízlevezetésű talaj elengedhetetlen a sikeres termesztéshez. A folyamatosan szedhető zöldségeknél (spenót, sóska, tépősaláták) ügyeljünk arra, hogy mindig a leveleiknek csak maximum a harmadát szedjük le egyszerre, és hagyjunk időt a regenerálódásra. Ez nemcsak a minőséget javítja, hanem ösztönzi a növényeket a további növekedésre is. A rövid tenyészidejű zöldségek termesztése kiváló módja annak, hogy a konyhakertünk a lehető leggazdaságosabb legyen. A nyári vetésű fajok mellett vannak nyári vetésre alkalmas fajták is.
Ezekről az adott fajtaleírás ad útmutatást. Például a fejeskáposzta és karalábé termesztése hagyományosan tavasztól őszig tart, ám e két fajnak is vannak rövid tenyészidejű fajtái, melyek nyáron is vethetők. Kisebb lesz a méretük betakarításkor, nem is lesznek hónapokig tárolhatók, de zsenge, friss alapanyaggal látják el a konyhát.