Vetés decemberben? Itt a lista, ezeket a zöldségeket szinte bármikor ültetheted

Nagy Z. Róbert2025. november 25. 16:31

A korábban „hó alá vetés”, bár hómentes teleink miatt ma már inkább „tél alá vetés” technológiája régóta működő gyakorlat a kiskertekben, ami a természetes időzítésre alapoz. A magok tavasszal kelnek majd ki, de a lehető leghamarabb, akkor amikor a növény számára ez optimális.

Így működik

A tél alá vetés (korábban hó alá vetés) egy kertészeti technika, amely során bizonyos hidegtűrő zöldségek és virágok magvait késő ősszel, általában novemberben vagy december elején vetik el, még a fagyok beállta előtt, de már olyan hideg talajba, ahol a magok nem indulnak azonnal csírázásnak. A fő cél valóban az, hogy a természetre bízzuk a kelést. A magok a talajban áttelelnek, és csak akkor fognak kicsírázni, amikor a talaj hőmérséklete tavasszal eléri a megfelelő szintet, így sokkal korábban lesz friss zöldségünk, mintha csak kora tavasszal vetettünk volna.

A tél alá vetés ideális időpontja akkor van, amikor a hőmérséklet tartósan +2 és +5 fok közé hűl le, mert ekkor a magok már nem kezdenek el csírázni, így elkerülhető, hogy a fiatal növények elfagyjanak a téli hidegben. A magok érzékelik a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát, és pontosan akkor indulnak fejlődésnek tavasszal, amikor a körülmények a legmegfelelőbbek. Ez a természetes időzítés gyakran sokkal precízebb, mint amit a kertész tavasszal el tudna találni. A tél alatt felkészült, a talajnedvességtől beáztatott magok kora tavasszal azonnal csíráznak az első enyhébb időben, így akár hetekkel korábban betakaríthatók a termények, mint a hagyományos tavaszi vetésből. A borsó például már május végén szedhető.

Csak a hidegtűrő fajok alkalmasak erre?

Korábbi nézet az volt, hogy sajnos nem minden növény alkalmas tél alá vetésre, csak a hidegtűrő fajok és fajták. A vetőmagtasakon általában jelölik, ha alkalmasak erre a módszerre. A borsónak vannak kifejezetten áttelelő fajtái, de a sóska, spenót, az áttelelő fokhagyma és dughagyma (vörös- és lilahagyma), sárgarépa, petrezselyem, saláta áttelelő fajtái is most vetve tavasszal a leghamarabb fognak kikelni, amint számukra lehetséges. Néhány dísznövény, mint például a körömvirág is alkalmas tél alá vetésre. Azonban az enyhe teleink miatt érdemes lehet már más fajokkal is megpróbálkozni. Például a koktélparadicsomokra is jellemző, hogy tavasszal az előző évben elszóródott magok kikelnek - pedig a paradicsom alapvetően egy melegigényes növény.

Miért éri meg kipróbálni?

Ősszel és télen könnyebb megtalálni a megfelelő időpontot a vetésre amikor a talajállapot erre alkalmas. Amennyiben tavaszra hagyjuk a vetést, és a tervezett vetésidőben csapadékos időszak lesz, akkor a túl nedves föld miatt nem lehet elvégezni a vetést, ami így akár heteket is csúszhat. Így későbbre tolódik a kelés, a betakarítás is, és olyan fajoknál, melyek folyamatosan betakaríthatók, az első fagyokig kevesebb idő marad erre, emiatt a termésmennyiség is kevesebb lehet a rövidebbé vált termesztési időszak miatt. Tavasszal munkacsúcs van a kertben, így azzal, ha a vetés egy részét korábban megoldjuk, csökkentjük a tavaszi munkamennyiséget.

Természetes időzítés

Tél alá vetéskor tehát a természetre bízzuk a kikelés időzítését, de ez nem csak konyhakertben, azaz egy részben mesterséges ökoszisztémában működik így, hanem természetes körülmények között is. Sok növény mag állapotban fagytűrő, így magként átvészeli a telet, majd kicsírázik, ebben az állapotában azonban már lehet, hogy fagyérzékeny. Ezért kell a magnak jól „átgondolnia”, hogy mikor keljen ki, mert ha az első tavaszi nappali felmelegedésre kikelne, amikor még éjszakai fagyok vannak, akkor el is pusztulna hamar. A gabonaföldeken az árvakelés is ilyen, gyakran látni például búzatáblában napraforgó növényeket, amennyiben előző évben ott napraforgó volt. Mert korábban elszúrta a magját, az anyanövény elpusztult, vagy betakarították, de a magja áttelelt és kikelt a következő évi szántóföldi kultúrában, gyomosítva azt. Az „átévelő” növények is jó példát szolgáltatnak erre, róluk mintázhatták elődeink a tél alá vetés módszerét.

A kapor, vagy a bazsalikom az első őszi fagyok beköszöntével elpusztulnak, ám magjaikat elszórják és tavasszal kikelnek, valahol biztosan mindig előkerülnek a kertben. Egynyáriak, de ilyen formán valamelyest évelőként viselkednek, mert gondoskodnak arról, hogy hosszú évekig jelen legyenek a kertben. Az említett koktélparadicsom mellett a földicseresznye is alapvetően hidegre érzékeny növény, ám ennek egyes változataik is képesek arra, hogy bár nem kora tavasszal, hanem inkább májusban kikeljenek, fejlődjenek és őszig termést hozzanak. Ezek a növények például saját magukat vetik a tél alá.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vetőmag, vetés, tél, zöldség, borsó, növény, fagy, betakarítás, paradicsom, fokhagyma, spenót, hőmérséklet, sóska, körömvirág, ősz, december, tavasz, november,