Elemzők: idén megint nagyon sok lesz a kukorica

agrarszektor.hu2020. március 18. 07:15

Tavaly az esőzések és áradások következtében erősen lecsökkent az USA-ban a kukorica termőterülete, amit idén minden bizonnyal korrekció követ. Az Nemzetközi Gabonatanács (IGC) becslése szerint nemcsak itt, hanem világszerte nőni fog a tengeri vetésterülete. Olcsóbb lehet a termény idén.

Az IGC számításai szerint az idén globálisasn 1 százalékkal növekedhet a kukorica termőterülete, és eléri a 195,4 milió hektárt. Ez azonban még mindig kisebb lenne, mint a 2017/18. gazdasági év 196,1 millió hektáros területe. Átlagon felüli mértékben bővülne az Amerikai Egyesült Államokban a tengeri területe, hiszen tavaly nagyon rosszul sikerült az évkezdés az áradások miatt. 2019 végén a későn elvetett állományok egy részét nem tudták időben betakarítani, ezekre novemberben megérkezett a havazás. A lábon álló állományból valamennyit februárban még megmentettek, de így is kárba veszett 6,4 millió hektár teljes termése. 2018-hoz képest végül 6 százalékkal kevesebb mag kerülhetett az amerikai raktárakba.

Idén az elemzők 6,3  százalékos növekedést várnak az amerikai kukorica termőterületében, ami 35 millió hektárra emelkedhet. Az Európai Unióban is 3,6 százalékkal nőhet a növény hektárszáma az IGC szerint. Emellett Ukrajna oldaláról erősödni fog a kínálat. Itt már az ötötödik éve folyamatosan növelik a kukorica termőterületét, idén egyenesen 4 százalékkal. Tavaly az ukrán termésátlagok átlag felettiek voltak, idén nem valószínű, hogy ez megismétlődhet, így mennyiségben még 1-2 millió tonnával kevesebb is lehet a végeredmény, mint az előző két szezonban, 34 millió tonna - áll az AMI német elemző értékelésében. A trendadatokból kiindulva a déli féltekén is 4 százalékkal emelkedhet a megtermelt kukorica mennyisége.

Így a teljes idei szezonban 1156 millió tonnára emelkedhet a kukorica mennyisége, ami új rekordot jelentene. Ezzel a világkészletek ismét feltöltődnének, és bőven feldeznék a felhasználást. Ez az árak csökkenéséhez, ugyanakkor keresletnövekedéshez vezethet. Ha az állatti fehérje iránti igény növekedni tud, akkor a felesleget fel is fogja szívni a takarmányipar az elemzők szerint. Az USA-ban és az EU-ban mindenképpen a felhasználás emelkedésére lehet számítani. Az etanoliparban leginkább a brazil és a kínai kapacitások bővítése okozhat nagyobb keresletet a kukorica iránt, az USA-ban stagnálás várható. A világkereskedelmi forgalom az elemzők szerint rekord szintet érhet el 2020/21-ben, amiből a regenerálódó USA profitálhat a leginkább.

Címkék:
kukorica, kereskedelem, termés, termelés, világpiac, termőterület, felhasználás,