Veszélyben a hazai gyümölcsösök: kemény mínuszokkal indít a szerda

agrarszektor.hu2020. április 14. 17:30

Az elmúlt napok tavaszi időjárása után, szerdán komoly mínuszokkal indul majd a reggel. Ez azt jelenti, hogy ismét veszélybe kerülhetnek a hazai gyümölcsösök, illetve egyéb növények, amelyek már javában virágoznak.

Újra beköszöntenek a reggeli fagyok, szerdán nagy területen fagypont alá hűlhet a levegő - írja az Időkép. A sarkvidéki eredetű hideg és a kitisztuló égbolt eredményeképp az átlagostól jóval hidegebb lesz az éjszaka. A városok és vízpartok környezetében lehet a legmelegebb, itt megúszhatjuk a fagyveszélyt, máshol azonban újabb alkalommal fenyegeti fagykár a növényzetet. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek az északi fagyzugos völgyekben, a Bakonyban és az Alpokalján várhatók, itt helyenként -5 foknál is hidegebb lehet.

Forrás: Időkép

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés. Több termelőt is megkérdeztünk a károk mértékéről és megtudtuk, hogy többüknél is 80-90 százalékban károsodott az idei kajszitermés.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Címkék:
gyümölcs, fagykár, fagy, időjárás, hideg, gyümölcsös, virágzás, fagyzug, éjszaka, fagyveszély,