Vásárokon csapott le a hatóság: siralmas eredményt hozott a razzia

agrarszektor.hu2020. október 22. 12:15

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyag-ellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok, összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db), együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Két egymást követő vasárnapi napon végeztek összevont ellenőrzést Magyarország nagyobb kockázatú vásáraiban a Nébih növénytermesztési hatóságának ellenőrei. A helyszíni vizsgálatok során ez alkalommal is számos, különböző típusú szabálytalanságra derült fény, de arányaiban valamennyit felülmúlta az ismeretlen eredetű és minőségileg nem megfelelő szaporítóanyag-értékesítés előfordulása, olvasható a hatóság oldalán.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A dabasi és a kiskunfélegyházi vásárban több árusítónál összesen 640 db szaporítóanyagot foglaltak le a szakemberek, míg a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásárban két esetben - 911 oltvány értékesítése kapcsán - észleltek szabálytalanságot és kezdeményeztek intézkedést.

A szőlőszaporítóanyagok előállításáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló rendelet kimondja, hogy a szőlőoltványokat tilos mozgóárusításban értékesíteni. Ezt az alapvető szabálytalanságot csak tetézte, hogy egyes kereskedők nem tartották be a jogszabályban előírt, október 20-át követő kitermelési időszakot sem. A szaporítóanyag egészséges fejlődését is kockáztató korai kitermelést igazolta, hogy az oltványokon sok esetben még láthatóak voltak a letépkedett, zöld levelek maradványai, igazolva a nem nyugalmi állapotban történt kitermelést.

A szabálysértések számát, változatosságát tekintve nem maradtak le a gyümölcsoltvány-értékesítők sem. Akadt közöttük például olyan is, aki a szaporítóanyag eredetét egy 2019-es számlával szerette volna igazolni, megfeledkezve arról, hogy az "egyéves" szabadgyökerű oltványok már eleve életképtelenek lennének. A kitermelési kezdő időpont (október 10.) figyelembevétele természetesen a gyümölcsoltványok esetében is kiemelten fontos, ugyanakkor nagyban függ az időjárástól. A jogszerűen működő faiskolák ennek betartásán túl a gyümölcsfákat egyedi címkével is ellátják, amely megakadályozza a fajták keveredését, ugyanakkor a származásukat is igazolja. Az akció során lefoglalt oltványok sajnos ezeknek a kritériumoknak sem feleltek meg.

A vásárlók érdekeit és a növényegészségügyi kockázatot tekintve nagyon fontos, hogy a szaporítóanyagok hatóságilag ellenőrzött előállítótól származzanak. Azzal a kereskedővel szemben, aki nem a jogszabályi előírásokkal összhangban hozza forgalomba a szaporítóanyagot, a hatóság minőségvédelmi bírságot szabhat ki, melynek mértéke legalább 100 ezer, de legfeljebb 500 ezer forint.

A kertészeti szaporítóanyagok legális forgalmazásáért bárki érdemben tehet. A Nébih azt kéri a lakosságtól, hogy amennyiben szabálysértést tapasztalnak, jelezzék azt az mgei@nebih.gov.hu email címen! A hivatal emellett felhívja az érintettek figyelmét, hogy a lezajlott ellenőrzések folytatásaként országos, összevont kormányhivatali ellenőrzéssorozat is zajlik. A folyamatban lévő vizsgálatok eredményeiről az értékesítési időszak végén fogják tájékoztatni a lakosságot.

Címkék:
szőlő, gyümölcs, bírság, szőlőfajta, ellenőrzés, nébih, oltvány, eredet-megjelölés, hatósági-ellenőrzés, szabálytalanság, igazolatlan, szaporítóanyag, gyümölcsfaj,