Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.12.23. szerda

agrarszektor.hu2020. december 23. 07:45

Délnyugat felől egyre több helyen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napsütésre is számítani lehet, de az ország északkeleti harmadában marad a borult, párás idő - derül ki az Agrárszektor szerdai (2020.12.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2020.12.23.) napon!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2020.12.23.) napon.

2020.12.23. szerda: Délnyugat felől egyre több helyen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napsütésre is számítani lehet, de az ország északkeleti harmadában marad a borult, párás idő. Az északkeleti megyékben többfelé várható (helyenként akár jelentősebb) eső, másutt inkább csak néhol fordul elő szitálás, kisebb eső. A déli, délnyugati szelet elsősorban a Dél-Dunántúlon kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán jobbára 8 és 14 fok között alakul, de északkeleten ennél több fokkal hidegebb időre van kilátás. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Közlekedésmeteorológiai tájékoztató: Melegfronti csapadékzóna érkezik, így sokfelé lesznek vizesek az utak, Éjszaka átmenetileg romlanak a látási viszonyok. Szerdán már csak északkeleten, keleten lehet eső. Vezessünk óvatosan!

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyeket terheli meg különösen.

A következő napok várható időjárása

2020.12.24. csütörtök: Túlnyomóan borult lesz az ég, és a délelőtti, déli óráktól észak felől egyre nagyobb területen ered el az eső, záporeső. Estig országszerte várható csapadék, a nagyobb mennyiség délután, este a déli tájakon. A délnyugati, déli szél többfelé megélénkül, elsősorban a Dél-Dunántúlon meg is erősödhet, majd délutántól a szél nyugatira, északnyugatira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 16 fok között várható, északkeleten, északon lesz a hűvösebb, délnyugaton a legenyhébb az idő.

2020.12.25. péntek: Erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délután, este északon elkezdődhet a felhőzet szakadozása. Reggel, délelőtt az ország déli felén még többfelé valószínű eső, majd ott is inkább már csak helyenként alakul záporeső. A hegyekben egy-egy hózápor előfordulhat. Az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon kisebb körzetekben viharos lökések is kísérhetik, míg keleten erős széllökések sem lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.

Friss híreink:

Alapjaiban változik meg a permetezés Magyarországon: jövőre jöhet az új szabályozás
Új helyzetet teremthet a növényvédelemben az a szabályozás, amelynek célja, hogy meghatározza a drónhasználat lehetőségeit és kereteit a szántóföldi védekezésben - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2020 Konferencián. A témával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésben a szakemberek többek között arról is beszéltek, milyen növénykultrúrákban és védekezéseknél nyílhat lehetőség a drónok alkalmazására, illetve használatuk hogyan befolyásolhatja a növénytermelő gazdaságok költség-jövedelem viszonyait. Szó volt emellett a növényvédelmet forradalmasító digitális újításokról, illetve a növényvédőszer-használatot alapvetően átalakító uniós szabályozási követelményekről is.

Vallott a bankvezér: meglepő, hogyan értékelték a 2020-as évet a magyar termelők
A Takarék Agrár Trend Index szerint pozitívan értékelték a 2020-as évet a magyar agrárium szereplői, ami meglepő lehet, ha az idei év iőjárására gondolunk, ugyanakkor az októberi gabonaárak már sok mindent megmagyaráznak - mondta Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, habár a koronavírus-járvány sok mindenre rávilágított, el is vonta a figyelmet olyan dolgokról, mint például az afrikai sertéspestis, amellyel az elmúlt évben sokat foglalkoztunk.

Soha nem látott változás jön a magyar agráriumban: a tervek már az asztalon
A napokban zárult le az Európai Unió Taxonómia Rendelete részletes szabályainak véleményezési lehetősége. Ezek határozzák meg azt az éghajlatvédelmi feltételrendszert, amelynek meg kell felelnie az adott gazdasági tevékenységeknek ahhoz, hogy zöld finanszírozáshoz lehessen hozzájutni. A kialakítás alatt álló szabályok, amellett, hogy részletezik az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz javasolt feltételeket, azt is tartalmazzák, hogy mikor nem okoz az adott gazdasági tevékenység jelentős kárt bármely más környezeti célkitűzésben. Ezek a kritériumok határozzák majd meg, mely gazdasági tevékenységek járulnak jelentősen hozzá az éghajlatvédelemhez az egyes gazdasági ágazatokban. Mindez a jelentős beruházási igénnyel szembesülő agrárium számára is kiemelten fontos témakör.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,