Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.10.05. kedd

agrarszektor.hu2021. október 5. 07:45

A déli órákig túlnyomóan derült, napos idő várható - derül ki az Agrárszektor keddi (2021.10.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2021.10.05.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2021.10.05.) napon.

2021.10.05. kedd: A déli órákig túlnyomóan derült, napos idő várható. Délután nyugat felől magasszintű felhőzet vonul fel a Dunántúlon, amely estétől meg is vastagszik, és ekkortól eső, zápor, néhol zivatar ott már előfordulhat. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, de megközelítőleg a Győr-Szeged tengely szélesebb sávjában nagyobb területen is kísérhetik erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között várható.
Késő este általában 12 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A jelenlegi időjárási helyzet szervezetünkre gyakorolt hatása közül a napfény szerepe emelhető ki.
Ugyanis a derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket, és az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van.
Ezért annak, aki teheti, érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni, kirándulni a természetben, ezáltal pihenni és feltöltődni a kevésbé barátságos időkre.

A következő napon várható időjárás

2021.10.06. szerda: Napközben már többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több hullámban várható eső, zápor, néhol (elsősorban a Dunántúlon) zivatar is kialakulhat. Az északkeleti tájakon a legkisebb a csapadék kialakulási valószínűsége, másutt ugyanakkor helyenként kiadósabb mennyiségre is van esély. A délkeleti, keleti szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, estétől már északnyugatira fordul a légmozgás a Kisalföld térségében. A maximum-hőmérséklet általában 12 és 21 fok között változik, a tartósan csapadékos részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Friss híreink:

Csúcsra törnek Szepsyék: ezekkel a borokkal hódítják meg a világpiacot
Lemondtak a többlettermelésről, és inkább a magas minőséget helyezték előtérbe attól függetlenül is, hogy egy csúcsbor előállításához hosszú évek kellenek, ráadásul nem is biztos, hogy az adott évjáratban éppen sikerül elkészíteni - tudta meg a Portfolio Szepsy Istvántól, a Szepsy Pincészet tulajdonosától. A borász úgy látja, Magyarországon ma a termelők többsége inkább a biztos középmezőnyt választja, kevesen vannak, akik csúcstermelővé akarnak válni, és sokan a mennyiséget választják a magas minőség helyett. Mint mondta, hiába van több száz eurós csúcsboruk, a világpiacon ez még nem presztízs, ott ezer eurónál kezdődik a legmagasabb szint. Szepsy István a Portfolio Agrárgazdaságért kategória egyik jelöltje, a Portfolio Agrárdíjak a december 9-10-én megrendezésre kerülő Agrárszektor Konferencián ünnepélyes keretek között kerülnek átadásra.

Egyetlen ábrán a szomorú valóság: aggasztó képet fest a magyar cukorrépahelyzet
Alig egyötödére esett vissza a magyar cukorrépa termésmennyisége az elmúlt 25 évben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint, amíg 1995-ben majdnem 4,2 millió tonna cukorrépa termett Magyarországon, 2020-ra ez a mennyiség már csak 760 ezer tonnát tett ki. A legnagyobb zuhanás 2005 és 2008 között következett be, azóta egy nagyon gyenge emelkedés figyelhető meg a termésmennyiségben.

Meg vannak számlálva a magyar zöldborsó napjai: végleg eltűnhet a boltokból?
Komoly gondban van a magyar zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat, ugyanis az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok miatt az ágazat szereplői közül egyre többen gondolkodnak azon, hogy felhagynak a zöldborsó termesztésével. Ez viszont nemcsak a hazai zöldborsótermesztést lehetetlenítené el, de komoly csapást mérne a csemegekukorica-termesztésre, illetve az ezekre épülő feldolgozóiparra is. A helyzet súlyosságáról és a lehetséges megoldásról az Agrárszektor a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB) kérdezte.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,