Ellepték a diófalevelek a kerted? Így szabadulhatsz meg tőlük a legegyszerűbben

Veres Virág Cintia2021. november 20. 06:00

Levélhulláskor számos kérdés felmerülhet a kerttulajdonosok körében, a diófa levelei pedig mondhatni, hogy örök vitákat szülnek. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. És persze természetesen vannak, akik az égetést választják bármilyen más megoldás helyett. Ilyenkor megkérdezhetjük teljesen jogosan, hogy akkor mégis kinek van az igazság? Ennek jártunk most utána!

A tudatosság az élet minden terén fontos, ez pedig kiemelt igaz a kertészkedés esetében is. Mindamellett, hogy szerencsés az, akinek kertje van, nagyon lényeges, hogy azt a kertet és a benne élő növényeket hogyan gondozzák. Ősz tájékán a diófa kiemelt szerepet kap, nem véletlenül. A fent említett örökös kérdés évről évre felmerül az emberekben, ami azért is jelent jót, mert a kerttulajdonosok tudatosságát és felelősségteljességét mutatja. Itt az idő, hogy eloszlassuk a kételyeket - ebbenMegyeri Szabolcs kertészmérnök volt a segítségünkre.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A nagy kérdés: komposztáljuk vagy ne?

A levelet és a fertőzött diót külön kell kezelnünk, mint megoldást igénylő anyagot. A diólevél komposztálásától magas juglon tartalma miatt tartózkodnak a legtöbben, azonban ez nem jelent áthidalhatatlan problémát. Kisebb mennyiséget gond nélkül komposztálhatunk, nagyobb mennyiség esetében, mondjuk koros, nagytermetű fáról lehulló lombnál már érdemes néhány hónapig külön tárolni, ezt követően pedig, a már meglévő komposztunk, barna részeként a megfelelő rétegbe kerülhet  

- tudtuk megy Megyeri Szabolcstól.

A nagy mennyiségű lehullott diólombot egyébként érdemes pár hónapig külön komposztálóba gyűjteni, már csak azért is, mert a komposztálásnál általában nem jó, ha az őszi szezonban hirtelen nagy tömegben jelentkező hullott leveleket egyszerre pakoljuk a komposztládába. A levelek egy részét el lehet égetni, majd a komposztra szórni, de az avarégetés szigorú szabályai miatt ez kerülendő, nem javasolt megoldás.

Így védekezhetünk a dióburok-fúrólégy ellen

A megfelelő, hatékony növényvédelem elengedhetetlen a termesztés során, a termelőknek és a kertészeknek pedig nagy figyelmet kell fordítaniuk a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezésre, ugyanis hatalmas kárt okozhat. Ez a foltosszárnyú, jellegzetes megjelenésű légy hazánkban az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli-, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni. A fúrólégy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki. A károsítás hatására a termésburok elfeketedik, majd pépessé válik, idővel rátapad a dió csonthéjára, emiatt fogyasztásra alkalmatlanná válik. A rovar által megkárosított termés idő előtt lehullik a fáról. Az érés korai szakaszában megtámadott dió kisebb méretű lesz, csonthéján foltok láthatóak, amely minőségi romlást idéz elő. 

A lárva a lehullott dióval kerül a talajba, ahol később áttelel, ezért az a legfontosabb, hogy a lárvák talajba jutását megakadályozzuk - ez történhet például mulcsozással, talajtakarással és fóliás talajtakarással egyaránt a dióhullás idején. A hullott diót pedig mindig gyűjtsük össze! A károsítás mértéke azonban a dió fejlettségi állapotától független, így ép belű, egészséges dió is rejtőzhet a fekete héj mögött, ezért érdemes próbát tenni a töréssel is. Jelenleg tökéletesen bevált módszer nem létezik ellene, a jövőben injektálásra alkalmas szerekkel nagy százalékban csökkenthető lesz a fertőzés mértéke, de ez az eljárás egyelőre fejlesztés alatt áll.

Mi a helyzet az elszállítással?

A zöldhulladék elszállítás kapcsán a fertőzött növényi részeket is elviszik, a tűzgyújtásra és égetésre vonatkozó szigorú szabályok mellett is ez tűnik a járható útnak. Mivel nincs szabályozás a kihelyezhető növényi hulladék milyenségére, így elszállítják a többi zöld hulladékkal. A dió esetében van, aki egy napra vízbe áztatja, és úgy zsákolja be és helyezi ki, így a lárvák nagy valószínűséggel elpusztulnak. Ezzel csökkenthető a lárva továbbhurcolása  

- fogalmazott a szakértő.

Címkék:
kár, kertészet, növényvédelem, tudatosság, termésbiztonság, kártevő, fejlődés, kertészkedés, lárva, környezetbarát, dióburok-fúrólégy, romlás, veszélyes, komposztálás, komposztálható, zöld-hulladék, diófa, elszállítás, dió-buroklény, dióburok,