A juglon nevű vegyületet a dió védekezésképpen, túlélése biztosításá érdekében termeli, ezzel ugyanakkor elnyomja, valamint gátolja a környező növények fejlődését - írja a hobbikert.hu. A kerti növények esetében a juglon-érzékenység leggyakoribb tünetei a levelek sárgulása, lankadása, hervadása a vegetációs időszak alatt, különösen forró, száraz időben. Mindez végül a mérgezést elszenvedő növény pusztulását okozhatja.
A juglon okozta hervadást és a vízhiány miatti sresszhatás okozta hervadást gyakran összetévesztik. A juglon kiváltotta hervadás gyakran akkor is bekövetkezik, ha a talaj nedvességtartalma meglehetősen magas. A hervadás korai tünetei plusz víz kijuttatásával orvosolhatók, a vegetációs időszak későbbi szakaszában azonban a hervadás már nem állítható meg extra mennyiségű vízzel, a levelek barnulni kezdenek, majd a növény menthetetlenül elhal. A diófa lombkoronája alá ültetett érzékeny növényekre leginkább a közvetlenül érintkező gyökérzetükön keresztül hat a juglon, illetve a lehullott diólevelekben nagy mennyiségben felhalmozódó toxin által, elsősorban kevéssé levegős, nyirkos talajban. Előfordulhat, hogy egy már eltávolított diófa korhadó gyökérmaradványaiból felszabaduló juglonra válik érzékennyé egy, a közelbe ültetett növény, a juglon-toxicitás ugyanis évekig fennmaradhat a diófa kivágása után. Ennek megfelelően nem ajánlott elsietni a megüresedett terület növényekkel való beültetését.
Növények telepítése a diófa közelébe
Több olyan növény is van, amely tolerálja a dióban található vegyületet, az érzékenységüket azonban sok tényező befolyásolhatja, például az adott növény általános kondíciója, vagy a környező talaj adottságai.
A juglonnal szemben ellenálló cserjék
A juglonnal szemben ellenálló zöldségfélék
A juglonnal szemben ellenálló gyümölcsfák
A juglonnal szemben ellenálló lágyszárú növények