Háziszamár

A háziszamár a lónál kisebb termetű, háziasított emlős a páratlanujjú patások rendjéhez tartozó lófélék családján belül. A lóval keresztezett hibridje az öszvér.

A háziszamár jellemzői

A háziszamár a núbiai vagy afrikai vadszamár (Equus africanus) leszármazottja lehet, amit később háziasítottak. Ezt bizonyítja vállkeresztje és rendszerint csíkozatlan végtagjai. Előfordul azonban, hogy csíkos mustrázat jelenik meg a végtagjain, ez gyakrabban fordul elő a szamaraknál, mint a lovaknál. A háziszamár nehezen tűri a hideget és a nedvességet, ezért korlátozottak a számára megfelelő területek.

A melegebb vidékeken fordul elő nagyobb számban, így Észak-Afrikában, Egyiptomban, Szíriában, Perzsiában, Dél-Európában, Görögországban kedvelt háziállat. Oroszországban és az északi területeken egyébként szinte nem is tenyésztik a háziszamarat. Magyarországon is tenyésztik őket, bár már nem olyan nagy számban, mint korábban. A magyar parlagi szamarat 2004-ben elismerték önálló fajtaként.

A háziszamár megjelenése

A folytonos kereszteződés folytán többféle színezetet is megfigyelhetünk a háziszamáron. Az eredeti vadszínnek a teljes kifakulásáig, kivilágosodásáig egészen a fehérig, többféle árnyalat megtalálható. De az ellenkezője is előfordul, vagyis a barnáig való besötétedéséig. Termetét tekintve a háziszamár a tenyésztési és gondozási körülmények szerint változó. Előfordulnak viszont az átlagosnál nagyobb termetű "lóméretű" szamarak is, mint a dél-arábiai Maszkatban tenyésztett nemes szamarak, amelyekből nyerges állatot nevelnek.

Vérmérséklete szerint teljesen nyugodt, békés állatoknak számítanak a háziszamarak, Magyarországon mindössze csak egy halálos kimenetelű szamártámadást regisztráltak idáig. A szamár párosodása a tavasz utolsó, vagy a nyár első hónapjaira esik, a déli vidékeken azonban egész éven át fogamzóképes. A mén jellegzetes ordításával adja tudtul a kancának párosodási szándékát. A szamarak vemhességi ideje hosszabb, mint a lovaké, így a párzás után körülbelül 12-13 hónapra születik meg a nyitott szemű, teljesen kifejlődött utód. Általában egy csikót ellik a kanca, de ritkán előfordul a kettős ellés is. A csikó elválasztása 5-6 hónap múlva történik meg, de még sokáig követi az anyját, aki megvédi őt minden veszélytől. A háziszamarak nagyon hosszú ideig élnek, akár a 40-50 évet is megérhetik.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon