Már látszik, hol lehet fehér karácsony idén: mutatjuk, melyik megyékben várható hó

agrarszektor.hu2021. december 15. 12:15

Mediterrán ciklon vonult el Magyarország fölött, ami ugyan hozott valamennyi havat az országba, de az már el is kezdett olvadni. Ez jóformán csak az északkeleti területeken, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében maradhat meg a következő napokban. A ciklon után most egy anticiklon fejti ki hatását a térség időjárására: egy párás, felhős, ködös és zúzmarás időt hozó hidegpárna telepedett az országra.

A hidegpárnát az úgynevezett inverzió okozza, amely azt jelenti, hogy a talajközeli hideg légrétegek fölé a magasban melegebb levegő érkezik. Ez gátolja a vertikális légmozgást, a párás, hűvös levegő "beszorul", mintha egy párnát tettek volna az országra - olvasható a 24.hu oldalán Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának magyarázata. Ez a hidegpárna csütörtökig marad a térségben, és egyre erősödik. Ilyenkor nemcsak a sűrű, lassan oszló köd, de a légszennyezettség is kihívást jelenthet. A hőmérséklet kicsivel átlag felett alakul az elkövetkező napokban, nagy lesz a szórás: a napközben -1 és plusz 6 fokos országos csúcsok éjjel -4 és plusz 3 fok köré csökkennek. Említésre méltó csapadék sehol nem várható, bárhol előfordulhat azonban kisebb eső, gyenge szitálás vagy hószállingózás.

Pénteken aztán észak felől egy hidegfront éri el térségünket, ám a hideg légtömegek nagy része akkor még tőlünk keletre vonul el. A hőmérséklet átlag közelire fog hűlni, jelentősebb csapadékot ez a front nem hoz, de még a következő sem. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis a hét végén, jövő hét elején (december 19-20-án) egy erősebb hidegfront érkezik észak felől: komoly lehűlést hozó, sarkvidéki levegőt szállítva fölénk. Vasárnapról hétfőre virradóra csapadék is várható, főleg észak-keleten hózáporok, de ezek mennyisége valószínűleg nem lesz jelentős. Adott ponton nagyjából 20%-nyi eséllyel lehet számítani némi havazásra. A jelen állás szerint hideg és száraz lesz a karácsony, helyenként fordulhat elő egy-két hózápor, illetve az északkeleti megyékben a megmaradó hó miatt lehet fehér az ünnep.

Évek óta nem volt már ilyen hideg a karácsony az országban, a jövő hét elején érkező front egy hosszabb, a számítások szerint január 8-9-éig tartó hideg periódus kezdete. A két ünnep között ugyan jöhet némi enyhülés, de a hőmérséklet összességében 2-4 fokkal az átlag alatt fog alakulni: napközben is jellemzően fagypont alatti értékeket lehet majd mérni, éjjel pedig -4, -9 fokig hűl a levegő.

Címkék:
mediterrán, csapadék, karácsony, fagy, időjárás, , hideg, havazás, köd, meteorológia, anticiklon, ciklon, lehűlés, hózápor, szitálás, hószállingózás, hidegpárna,