Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.01.29. szombat

agrarszektor.hu2022. január 29. 07:45

Nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délutánra mindenütt beborul az ég - derül ki az Agrárszektor szombati (2022.01.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2022.01.29.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2022.01.29.) napon.

2022.01.29. szombat: Nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délutánra mindenütt beborul az ég. Akkor előbb a Dunántúlon és a főváros tágabb térségében várható eső, havas eső, a hegyekben havazás. Estétől már a Dunától keletre is több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék. Kelet, északkelet felé haladva növekszik a hó esélye. A délnyugatira forduló szelet élénk, néhol erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű. Késő estére -2 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat.

A következő napon várható időjárás

2022.01.30. vasárnap: Felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap. A nap első felében elszórtan még előfordulhat csapadék: zöme záporeső lehet, de az északkeleti megyékben, illetve a hegyekben havas esőre, hózáporra, hódarára is számíthatunk. Nagy területen viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél, erősen viharos lökésekre is számítani kell. A csúcshőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton pedig az enyhébb idő.

Friss híreink:

Ijesztő, ami a magyar erdőkben, földeken zajlik: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz
A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek, emellett a javainkat szolgáló mezőgazdasági területek a klímaváltozás következményeként nemcsak jelentős változásokon mennek keresztül, hanem tudatos tevékenységgel, odafigyeléssel fenntartható eszközt jelentenek a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében is.

Sok ezermilliárd forint a tét: így juthatnak támogatásokhoz a magyar gazdák 2023-tól
Több ezermilliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás felhasználását határozza meg az a stratégiai terv, amelyet az Agrárminisztérium a tavalyi év végén nyújtott be az Európai Bizottságnak. A terv idei jóváhagyására szükség van ahhoz, hogy Magyarország az agrárgazdaság szereplőinek 2023-tól is kifizethesse a nekik járó támogatásokat az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretei között. A várható új feltételrendszer egyik legmarkánsabb változása az lesz, hogy a gazdálkodóknak a fenntarthatóság érdekében az eddigieknél jóval több "zöld követelménynek" kell eleget tenniük ahhoz, hogy támogatásokhoz jussanak. De melyek lesznek azok a legfontosabb feltételek, amelyeket az ágazat résztvevőinek az új KAP-ban teljesíteniük kell?

Őrült évek jöhetnek a magyar agrárfinanszírozásban: de mire számíthatnak a cégek?
Az agráriumban több olyan vállalat is van, melyek adott esetben bizonyos finanszírozási formákhoz alapvetően hozzájuthatnának, de valamilyen oknál fogva ez mégsem történik meg. Ennek két oka is lehet: vagy azért, mert nem tudnak a termékekről, vagy egyszerűen most alakult úgy a piaci gazdasági helyzet, hogy ehhez hozzájussanak - vélekedett Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, hogy egyedi tőkebefektetéseket hajtanak végre, de vannak tőkealapjaik is, melyekből tudnak finanszírozni ilyen típusú vállalkozásokat is.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,