Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.27. péntek

agrarszektor.hu2022. május 27. 07:45

A keleti megyékben csökkenni kezd a felhőzet, délelőtt a Dél-Dunántúlon zápor előfordulhat - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.05.27.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.05.27.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.05.27.) napon.

2022.05.27. péntek: A keleti megyékben csökkenni kezd a felhőzet, délelőtt a Dél-Dunántúlon zápor előfordulhat. Napközben közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel. Délutánig csak a Dunántúlon lehet elvétve zápor, majd késő délutántól, kora estétől az Alpokalján és a Délnyugat-Dunántúlon már elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, sőt késő este a szlovén, horvát határ közelében egy-egy heves zivatarra is van esély. Emellett késő este az északi határ mentén helyenként már gyenge eső is lehet. A nyugati szelet az ország északkeleti felén kísérhetik erős, néhol viharos széllökések, a délnyugati megyékben ugyanakkor - a holnapi zivatarok környezetét leszámítva - mérsékelt lesz a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 31 fok között várható. Késő estére 13 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Meleg fronthatás érvényesül. Ezért fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság jelentkezhet az arra érzékenyeknél.

A következő napon várható időjárás

2022.05.28. szombat: Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk, az északi megyékben lehet szakadozottabb a felhőzet. Több helyen előfordul eső, zápor, a déli határvidéken egy-egy zivatar. Az északi, északkeleti megyékben csak néhol valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Délután 17 és 25 fok közötti értékeket mérhetünk, a tartósabban csapadékos részeken várható a hűvösebb idő.

Friss híreink:

Durva, milyen gépgyűjtő él Magyarországon: elképesztő masinák állnak a kertjében
A magyar ipartörténet különleges darabjait tartja saját háza udvarán Molnár Balázs, aki nemrég kitüntetést vehetett át a mezőgazdasági gépek megőrzése érdekében végzett tevékenységéért. A gépgyűjtők között széles körben ismert és elismert balatonboglári férfi olyan ereklyét is őriz, melyekből hazánkban alig akad néhány példány vagy éppen nincs is több belőle. Egy-egy traktorhoz filmbe illő módon jutott hozzá a gyűjtő, s van olyan régi masina is a birtokában, melynek felújítása három évbe telt. Az egyik relikvia több mint száz esztendős, de még ma is beindítható.

Szigorítások jönnek a magyar földeken: erre jobb, ha minden gazda felkészül
Növényvédelem nélkül nincsen mezőgazdaság - ezzel a kijelentéssel aligha lehetne vitatkozni, azonban természetesen nagyon nem mindegy, hogy mindezt hogyan teszik a termelők. Amilyen fontos, annyira összetett feladat lehet, hiszen számtalan betegségtől és kártevőtől kell megvédeni a növényeket. Mindezt úgy, hogy a kritériumoknak is teljes mértékig megfeleljen. Az agráriumban viszont sok minden átalakulóban van, ami bizony a növényvédelmet is érinti - gondoljunk csak a Green Deal-ben megfogalmazott, sok szakértő szerint irreális szabályozásra, de hatalmas port kavart a népszerű hatóanyag, a glifozát is. Hogy mi a helyzet a jelenleg az ágazatban és milyen nehézségekkel kell szembenézniük a szereplőknek, az alábbi cikkből kiderül.

Kegyetlen drágulás csapott le a dinnyére: luxus lesz a magyarok kedvenc gyümölcse?
Csaknem másfélszeresére nőtt a görögdinnye átlagára Magyarországon az elmúlt 21 évben. Noha 2000 és 2003 között rendesen bezuhant a nyár egyik slágergyümölcsének számító görögdinnye piaci átlagára, a 2003-as mélypont (54,7 forint/kilogramm) soha többet ismétlődött meg, mi több, általában elmondható, hogy a dinnye átlagára jobbára emelkedő pályát mutat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonjából az is kiderült, hogy az alacsonyabb átlagárú éveket mindig egy nagyobb áremelés követte.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,