Meglepő dolog derült ki a szilváról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu2022. szeptember 25. 10:33

A színe lehet zöld, sárga, vagy éppen sötét lila, formája pedig gömbölyű, hosszúkás vagy tojásdad? Finom, édes csonthéjas gyümölcs? Akkor ez a szilva! A kutatók szerint a szilva igazi őszi szupergyümölcs, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz rostokat, vitaminokat, szorbitot, klorogénsavat és káliumot - írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Bár a szilva élettani szempontból nagyon értékes gyümölcs és Magyarországon mintegy 23 fajtája ismert - nem egy pedig uniós oltalom alatt áll -, a magyarok mégis nagyon keveset, fejenként alig több mint 1 kilogrammot fogyasztanak belőle évente. Pedig rengeteg okuk lenne rá, hiszen a szilva igazi szupersztárnak számít az őszi, és úgy általában a mindenkori gyümölcsök között - derült ki az Európai Friss Csapat - az ízek ereje! program őszi workshopján. És hogy melyek a szilva legfontosabb szuper tulajdonságai? Íme, mutatjuk:

  1. Igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.
  2. A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  3. A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.
  4. A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.
  5. Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is.

Címkék:
kálium, szilva, program, nak, fogyasztásösztönzés, népszerűsítés, vitamin, gyümölcsfogyasztás, vitamintartalom,