Letarolhatja ezeket az országokat a török alma: eláraszthatja a piacokat, boltokat

agrarszektor.hu2022. november 19. 09:31

A toronymagas listavezető Kína (több év átlagában 40 millió tonna körüli termés) mögött az Egyesült Államok és Törökország osztozik a dobogó második-harmadik fokán 4,2-4,8 millió tonna közötti almatermésével. Az elmúlt hat évben a török almatermesztés a modern ültetvények előre törésének köszönhetően folyamatosan bővült, és az idei szezonra jelentős ültetvényterület érte el a termőkort. A kedvező időjárás miatt mind a termés volumen, mind a minőség igen jónak ígérkezik, a tavalyi 4,49 millió tonna után az USDA prognózisa szerint 4,77 millió tonnás termés várható.

Törökország változatos földrajzi adottságai miatt több száz almafajtát termesztenek, ám ezek közül csak néhány kerül nagy mennyiségben piacra. A legfőbb fajták a Starking, a Golden, az Amaszia és a Granny Smith - ezek együttesen a teljes termés 75%-át adják. Még a fő fajták közül is kiemelkedik a Starking 38%-os részarányával, ami 1,77 millió tonna körüli termést jelentett a tavalyi szezonban. Érdekesség, hogy a Starking és a Golden volumene az utóbbi idényekben annak ellenére nőtt folyamatosan, hogy ültetvényterületük eközben zsugorodott. A feltörekvő fajták között elsősorban a piros héjú, édes fajták dominálnak, ilyen például a Starkrimson, a Scarlet Spur és a Red Chief. Ennek oka, hogy bár a törökök a belföldön megtermelt alma 80%-át frissen elfogyasztják, jelentős exportőrök is: fő célpontjaik India és Oroszország, és a közeljövőben elsősorban a Közel-Keleten terveznek nagyobb áttörést, ahol ezeket a fajtákat kedvelik - írja a FruitVeB.

Legfőbb termesztőkörzetek: délnyugati súlypont

A legjelentősebb árutermelő körzetek Törökország délnyugati részén találhatók: Anatólia középső tájain és a Mediterrán régióban. A körülbelül 170 ezer hektáron folytatott termelés 45%-a három fő körzetből érkezik (Iszparta, Karaman és Nigde), ezek közül is Iszparta számít a legnagyobbnak átlagosan évi 730 ezer tonna körüli termésével. A második legnagyobb régió, Karaman (átlagosan 500 ezer tonna/év) adja az exportra szánt volumen legnagyobb részét. Az alma számít az egyik legjövedelmezőbb gyümölcskultúrának Törökországban (a körte és a csemegeszőlő társaságában), és az utóbbi időszak nagy modernizációs hulláma ellenére még mindig sok extenzív ültetvény működik az országban.

Fogyasztás: jó a hazai

A tavalyi 4,1 millió tonnás belföldi fogyasztás az idei szezonban 4,35 millió tonnára bővül az USDA prognózisa szerint. Törökországban az alma éves fejenkénti fogyasztása 30-35 kg között ingadozik, összehasonlításként: Magyarországon 10-13 kg/fő/év közötti. Általában a termés 70-75%-a kerül friss fogyasztásra, és 20% körüli részét dolgozzák fel almalének, konzervipari termékekben, ecetnek vagy aszalványnak. A termés 5-10%-a kerül exportra, és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően Törökország 1 millió tonna feletti hűtőtároló-kapacitással rendelkezik.

Kereskedelem

Az USDA előrejelzése szerint ebben a szezonban a török almaexport 420 ezer tonna körül alakul majd, ami várhatóan új rekordot jelent a tavalyi 398 ezer tonnát követően. Ez a prognózis a környező államok növekvő keresletét tételezi fel. Törökország almaexportja az utóbbi évtized során 10-szeresére nőt, és ebben az ültetvények, a tárolók és logisztikai infrastruktúra modernizálása mellett az is szerepet játszott, hogy a fő exportpiacok viszonylag közel találhatók. A legfontosabb kereskedelmi partner India, ide tavaly 110 ezer tonna körüli mennyiséget szállítottak a törökök, főleg Red Delicious fajtát, a teljes almaexport 28%-át Indiában sikerült értékesíteni. Érdekesség, hogy Indiában a török alma elsősorban az amerikai almával versenyez. Oroszország is fontos partner 18%-os részesedésével, de Szíria (16%), Irak (13%) és Líbia (12%) is jelentős piacok.

Címkék:
alma, termés, almatermesztés, törökország, almatermés, almatermelő, almatermesztő,