Mostanáig csak sodródott az eseményekkel a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu2023. június 19. 15:33

A magyar mezőgazdaság a támogatási rendszer sajátosságai, a gépesítés és a sokáig kitartó olcsó források miatt főként alapanyag-előállító és -exportáló üzemmódra rendezkedett be az elmúlt évtizedekben. Ezt a hosszú ideig jól működő felállást azonban megkérdőjelezheti Ukrajna jelenléte az európai piacokon, ami miatt Magyarország máris pozíciókat vesztett, és amivel hosszútávon számolni kell.

Különös, de semmiképpen sem kellemes időszakot él át manapság a hazai agrofood-szektor. Ebben egyszerre játszanak szerepet geopolitikai, piaci, kereskedelmi és pénzügyi tényezők. Miközben a magas kamatszintek mellett visszaestek a beruházások, ugyanilyen okból egyelőre kérdéses a vidékfejlesztési források önrészének biztosítása is.

Olyan kihívások jelentkeznek az ágazatban, amelyek korábban nem, vagy legalábbis messze nem jelentettek olyan erős gondot, mint manapság. A továbbra is kiugróan magas élelmiszerinfláció, az - egyelőre takarékra tett, de meg nem oldott - ukrán import, a piacot torzító árstopok és kötelező akciók komoly felfordulást okoznak az ágazatban, és egyelőre nem látszik megnyugtató megoldás ezekre a kérdésekre.

Ráadásul, bár a májusi eső sokat segített a mezőgazdaság egészének, egyelőre nem látszik, hogy mindezt a közmondásos aranyra is tudnák váltani a termelők, hiszen a terményárak rég nem látott szintre zuhantak. Mindezekről az ellentmondásokról beszéltek az Alapvetésben, a Portfolio agrár- és élelmiszeripari podcastjében, Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címkék:
mezőgazdaság, élelmiszeripar, infláció, árcsökkenés, élelmiszerár-emelkedés, ukrán, agrárimport, akció, kötelező, nehézség, terményár, kihívás, alapanyagtermelő, podcast, élelmiszer-drágulás, élelmiszerárstop, árstop, hollósi dávid,