Itt a bejelentés: Magyarország meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát

agrarszektor.hu2023. szeptember 15. 20:23

Miután az Európai Bizottság úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre - közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés. A piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani. Ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük - tette hozzá.

Nagy István kiemelte, Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját.

Címkék:
gabona, ukrajna, hús, napraforgó, import, tojás, mezőgazdaság, méz, tilalom, étolaj, importtilalom, napraforgómag, húsféle,