Kész, vége? Tényleg búcsút inthetünk a magyar baracknak?

agrarszektor.hu2025. június 23. 07:07

Katasztrofális szezon előtt áll a hazai sárgabarack-ágazat: a tavaszi fagyok miatt az idei termés az átlagos mennyiség mindössze 10-20 százalékát érheti el, ami az elmúlt 25 év legsúlyosabb terméskiesését jelenti - írta meg a Pénzcentrum. A FruitVeB májusi előrejelzése szerint 2025-ben mindössze 2000-4000 tonna sárgabarack teremhet Magyarországon, ami nemcsak az ezredforduló óta a leggyengébb eredmény, de valószínűleg minden idők legrosszabb évjárata lehet. A termőterületek többségén gyakorlatilag nem lesz betakarítható gyümölcs, országos átlagban a fagykár mértéke 95-100 százalék közötti.

Néhány kivételes térség - mint a Kisalföld, a Balaton környéke, Északkelet-Magyarország egyes részei és Kecskemét környéke - valamivel jobban átvészelte a fagyokat, de ezeken a helyeken is jelentős, 50-80 százalékos a kár. A korai érésű és hazai nemesítésű fajták szenvedték el a legnagyobb pusztítást, míg a kései fajták, mint a Kioto, a Bergeval vagy a Flavor Cot valamivel jobb helyzetben vannak. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a HelloVidéknek nyilatkozva kiemelte, hogy a klímaváltozás különösen súlyosan érinti a kajszibarack termesztését.

Régen 10-15 évente fordult elő nagyobb fagykár, most viszont szinte minden évben elszenved valamilyen mértékű károsodást az állomány, sokszor súlyosat

- fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz évben legfeljebb egy-két szezonban volt értékelhető kajszitermés. A szakértő szerint a következő években, de legkésőbb egy évtizeden belül jelentősen visszaszorulhat a kajszibarack nagyüzemi termesztése Magyarországon.

Egyre kevésbé tűnik ésszerű döntésnek komoly tőkét fektetni a kajszitermesztésbe, ha évről évre ekkora a kockázat. Ha nem változik semmi, tíz éven belül drámai visszaesés jöhet ebben az ágazatban

- vélekedett.

A termés drasztikus csökkenése az árakban is megmutatkozik: egyes piacokon már most 1800-2000 forintos kilónkénti áron kínálják a gyümölcsöt, és ez várhatóan tovább emelkedik. A helyzetet súlyosbítja, hogy nemcsak Magyarországon, hanem más jelentős termelő országokban, például Törökországban is komoly fagykárok keletkeztek, ami az egész európai piacot befolyásolja. Bűdi Zsolt Attila, a kecskeméti Bács-Zöldért vezérigazgatója azt tanácsolja, hogy idén érdemes lemondani a házi baracklekvár készítéséről.

Amikor van barack, akkor kell főzni, amikor nincs, akkor nincs - idén egyszerűen nem áll rendelkezésre annyi jó minőségű alapanyag. A termelők 70-80 százalékos érettségnél kezdik a szüretet, de ez nem a lekvárminőség, így a végeredmény is csalódás lesz

- magyarázta.

A nehézségek ellenére néhány helyen még működnek "Szedd magad" és "Vedd magad" barackosok az országban. Többek között Tökön, Szobon, Érden, Pomázon, Fertőszentmiklóson, Székesfehérváron és Szentkirályszabadján várják a látogatókat, bár a nyitvatartás és a kínálat jelentősen korlátozottabb a korábbi évekhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, kajszibarack, termés, fajták, barack, gyümölcstermelő, hazai, őszibaracktermés,