Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2025.09.19. péntek

agrarszektor.hu2025. szeptember 19. 07:45

Túlnyomóan derült időre számíthatunk, viszont keleten, északkelet időnként kissé több lehet a felhő a napsütés mellett, de csapadék ott sem valószínű - derül ki az Agrárszektor pénteki (2025.09.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2025.09.19.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2025.09.19.) napon.

2025.09.19. péntek: Túlnyomóan derült időre számíthatunk, viszont keleten, északkelet időnként kissé több lehet a felhő a napsütés mellett, de csapadék ott sem valószínű. A jellemzően nyugatias irányú légáramlás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad.

Délutánra 23 és 29 fok közé melegszik fel a levegő.
Késő este általában 11, 20 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál meleg fronthatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2025.09.20 szombat: Derült, napos, csapadékmentes idő várható. A déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon megélénkül, Sopron környékén erős széllökés is lehet. A hőmérséklet délután 25 és 30 fok között alakul.

Friss híreink:

Mi lesz az agrárium sorsa? - Itt a forrásdömping, de a jövő már bizonytalan

Az OTP Agrár SzínTér rendezvényen a hazai agrárium aktuális helyzetét, a támogatási rendszer jövőjét, valamint a finanszírozási és beruházási lehetőségeket vitatták meg. A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott: az agrárszektor költségvetési részesedése reálértéken évről évre csökken, valamint a következő uniós ciklus támogatásai is. A következő hétéves ciklusban az agrárium célzott támogatási összege 302 milliárd eurót tesz ki, miközben legalább 411 milliárdra lenne szükség a reálérték megőrzéséhez. A jelenleg vita tárgyát képező uniós költségvetés szemlélete pedig nem stratégiai, hanem maradékelvű. Az Európai Bizottság új javaslatai alapján a nagyobb gazdaságok támogatása csökkenhet a „kisebbek” javára, de az elosztás módja sok vitát váltott ki - a részletszabályok ugyanakkor még nem véglegesek.

Itt van, minden, amit az őszi búza vetőmagokról tudni kell: mutatjuk

Az utóbbi években az őszi búza vetőmagoknál a termésbiztonság, valamint a környezeti stressztényezőkkel szembeni ellenállás került a legfontosabb tulajdonságok közé. Mindezek mellett a betegségekkel szembeni rezisztencia ma már elengedhetetlen szempont, hiszen nemcsak a hozamot, de a minőséget is veszélyeztetik. A klímaváltozás miatt sok, korábban kevésbé meghatározó tulajdonság is felértékelődött, ilyen akár az aszály- és hőstressz-tűrés, illetve a termőképesség maximalizálásához az adott fajtának jó víz-, és tápanyag hasznosító képességgel kell rendelkeznie. Hiszen az elmúlt évek bizonyítják, hogy azok a fajták érik el a legjobb eredményeket, melyek az átlagostól eltérő természetes csapadékmennyiség is képesek nagyobb termést produkálni.

Nehéz helyzetben sok magyar termelő: már tényleg csak ebben bízhatnak?

Komoly kihívások, mégis biztató jelek jellemzik a hazai élelmiszeripart: a gazdasági nehézségek, a munkaerőhiány és az árérzékenység ellenére egyre több helyen indulnak el fejlesztések, és nő az igény az innovatív, magasabb hozzáadott értékű termékek iránt. Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének vezetője szerint a jövő azoké az élelmiszeripari szereplőké, akik felismerik: a versenyképesség kulcsa a digitalizációban, a célzott termékfejlesztésben és a fenntarthatóságban rejlik. A szakértő úgy véli, bár a szektor komoly kihívásokkal néz szembe, az elmúlt időszakban tapasztalható fejlesztések és innovációk bizakodásra adnak okot. Az ÉLIP keretében megvalósuló beruházások pedig komoly lendületet adtak a szektornak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Leáldozott a pörköltnek és a pacalnak? Így tűnnek el lassan a klasszikus magyar fogások az éttermekből

A magyar gasztronómia új korszakba lépett - nem a séfek, hanem a fiatalok diktálják az irányokat. A Z generáció étkezési szokásai látványosan eltérnek az idősebbekétől: elutasítják a nehéz, zsíros fogásokat, sokan kerülik az állati eredetű alapanyagokat, és egyre inkább az identitásuk mentén választanak ételt. A vendéglátás már reagál: vegan lángos, street food gulyás, alkoholmentes bor - a klasszikus magyar ízek nem tűnnek el, csak új formát öltenek. De vajon meddig tart ez a trend, és mi marad meg belőle tíz év múlva? Generációkutatókkal és egy majdnem Z generációs séffel jártuk körül a témát.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,