Tarol az új szuperélelmiszer nálunk is: de ezt sokan nem tudják róla

agrarszektor.hu2025. október 15. 13:28

Az egészséges táplálkozás térnyerésével egyre több olyan élelmiszer kerül a magyar konyhákba, amelyek korábban újdonságnak számítottak. Ide tartoznak a növényi csírák és a mikrozöldek is, amelyek hasonlónak tűnnek, termesztésük és értékesítésük szempontjából azonban jelentős különbség van közöttük. Míg a mikrozöldek őstermelőként és kistermelőként termeszthetőek és értékesíthetőek, a növényi csírák előállítása viszont engedélyköteles tevékenységnek számít.

A különbség abból adódik, hogy a mikrozöldek zöldségnek minősülnek, a csírák élelmiszer-biztonsági szempontból azonban kiemelten kockázatos termékek. A csíráztatás során ugyanis a nedves, meleg környezet kedvez a baktériumok, például az E. coli elszaporodásának. Ezért a csírák előállítása 2013 óta engedélyköteles tevékenység, és kizárólag hatóságilag engedélyezett üzemben végezhető - írja a Nébih.

A mikrozöldek viszont  őstermelőként és kistermelőként is termeszthetőek és értékesíthetőek. Őstermelőként termelt mikrozöldet végső fogyasztónak (pl. piacon) vagy kiskereskedelmi, illetve vendéglátó létesítménynek értékesíteni csak regisztrált kistermelőként lehet. Amennyiben tehát a cél a saját termesztésű, biztonságosan értékesíthető zöld előállítása, a mikrozöldek jelentik a megfelelő választást, hiszen a csírák előállítása kizárólag engedélyezett élelmiszeripari körülmények között lehetséges.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, zöldség, zöldségtermesztés, engedélyezés, csírázás, csíráztatás, csíra, különbség, engedélyezett, biztonsági,