agrarszektor.hu • 2025. november 9. 14:02
A karácsonyi készülődés nemcsak a díszekről és az ajándékokról szól, hanem az illatokról és az ízekről is. Ha szeretnénk, hogy az ünnepi menünk igazán emlékezetes legyen, érdemes most elkezdenünk a karácsonyi fűszernövények termesztését! Hiszen mi az, ami összeköti a szaftos sült húsokat, a grillezett zöldségeket, a friss önteteket és a gyümölcsös desszerteket? Az aromás, illatos fűszernövények - amik nélkül a karácsonyi asztal nem is lenne teljes. Az alábbi cikkből kiderül, hogy milyen növényeket, hogyan érdemes termeszteni, gondozni ebben az időszakban.
1. Rozmaring
Ki tudna ellenállni egy ropogós, rozmaringos héjú krumplinak vagy egy illatos, fűszeres sültnek? A rozmaring mély, földes íze nélkülözhetetlen a karácsonyi lakomához. Ültessük el 10-12 héttel karácsony előtt, ha cserepes rozmaringot szeretnénk nevelni. Ez a növény hidegtűrő és szárazságkedvelő, így nagyon fontos, hogy ne locsoljuk túl - írja a balconygardenweb.
2. Kakukkfű
A karácsonyi pulykasült vagy hagymás töltelék elképzelhetetlen kakukkfű nélkül. Vékony szárain apró levelek sorakoznak, amelyek tökéletesen illenek húsételekhez és köretekhez. A kakukkfű a napos, jól szellőző helyeket szereti - legalább napi hat óra napfényt igényel. Ha cserépben neveljük, tegyük déli fekvésű ablakpárkányra, és ne felejtsük el rendszeresen metszeni.
3. Zsálya
A zsálya is feldobhatja a karácsonyi ételeket, így hát itt az idő, hogy biztosítsunk neki egy napos helyet, valamint laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt. A rendszeres metszés segít, hogy levelei frissek és zsengék maradjanak - így az ünnepi asztalon is a legjobb "formáját hozhatja".
4. Menta
A menta az egyik legsokoldalúbb fűszernövény, ami minden ételt felfrissít. Kezdjük a termesztést 8-10 héttel az utolsó fagy előtt, és ültessük jól szellőző, tápanyagszegény, de nedvességtartó talajba. A menta jól érzi magát kisebb cserepekben is, és napi 4-6 óra napfény mellett gyorsan nő.
5. Petrezselyem
A petrezselyem egyszerű, mégis nélkülözhetetlen. Használhatjuk mártásokban, salátákban, húsételekhez vagy akár díszítésként. Viszonylag lassan nő, ezért már most el kell kezdeni a termesztést.
6. Babér
A babérlevél nemcsak az ünnepi koszorúk és girlandok dísze lehet, hanem az ételeké is. Használhatjuk frissen vagy szárítva levesekbe, szószokba és pörköltekbe. A jól szellőző, laza talajban érzi jól magát, és hosszú évekig szolgálhat minket a konyhában.
7. Metélőhagyma
Ha most ismerkedünk a fűszernövény-termesztéssel, kezdjük metélőhagymával! Könnyen nevelhető, és krémes, sült ételekhez ad különleges ízt. Elég neki egy 6-8 centi mély cserép, napos hely, és laza, jól vízáteresztő talaj. Két-három hetente adhatunk neki egy kevés szerves, folyékony tápoldatot is.
8. Oregánó
Az oregánó is feldobhatja a karácsonyi menüt, és nem nehéz ápolni sem. Szereti a napfényt, napi 6-8 óra szükséges neki, és gyorsan nő, ha elegendő meleg és fény éri.