agrarszektor.hu • 2025. augusztus 2. 18:43
A Legionella baktérium komoly egészségügyi kockázatot jelent a különböző vizes közegekben, ezért rendszeres laboratóriumi vizsgálata kötelező számos létesítményben. A nyári időszakban különösen fontos odafigyelni a fürdővizek biztonságára - figyelmeztetett a Laboratórium.hu.
A Legionella baktérium elnevezése egy tragikus eseményhez kötődik: 1976-ban egy philadelphiai hotelben az Amerikai Legionáriusok szervezetének találkozóján közel kétszáz résztvevő betegedett meg, közülük 29-en életüket vesztették súlyos tüdőgyulladás következtében.
A tragédiát a szálloda légkondicionáló rendszerében elszaporodott, akkor először azonosított baktérium okozta.
Ez a természetes és mesterséges környezetben egyaránt megtalálható mikroorganizmus különösen kedveli a 20-50 °C hőmérsékletű, pangó vizeket. Bár bőrrel érintkezve nem veszélyes, a vizes közegekből képződő aeroszolt belélegezve súlyos, tüdőgyulladáshoz hasonló megbetegedést okozhat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 49/2015. (IX.6.) rendelete előírja a teljes ellenőrzési és szabályozási program kidolgozását, amely magában foglalja a megfelelő mintavételt, rendszeres laboratóriumi vizsgálatot és kockázatbecslést.
A kötelezettség érinti többek között az egészségügyi és szociális intézményeket, szálláshelyeket, nedves hűtőtornyokat, valamint az aeroszol-előállító, meleg vizű medencéket üzemeltető közfürdőket.
A fürdőlétesítmények esetében különböző előírások vonatkoznak a gyógy- és termálmedencékre, illetve azokra, amelyekben úszás közben a fejünket is bemerítjük – utóbbiaknál jóval szigorúbbak a határértékek. A magyarországi szabályozás nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően szigorú. A fürdővizek minőségét a szezonban havonta ellenőrzik. A kiváló vagy jó minősítés azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben a strand vize minden vizsgálat során megfelelő minőségű volt.
A nyilvános szökőkutak szintén kockázati tényezőt jelentenek, mivel rendszereikben elszaporodhatnak a mikroorganizmusok.
A Legionella vizsgálaton túl számos egyéb paramétert is ellenőriznek a laboratóriumokban: a klórozás melléktermékeit, a víz fizikai tulajdonságait (zavarosság, szín, szag), valamint kémiai jellemzőit (pH, kémiai oxigénigény, keménység, lebegőanyag-tartalom, oldott anyagok, só- és nitrogéntartalom). A mikrobiológiai vizsgálatok során figyelmet fordítanak a telepszámok ellenőrzésére különböző hőmérsékleteken, valamint számos kórokozó (Clostridium, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus, Escherichia coli, Salmonella) jelenlétére.
Az Eurofins laboratórium szakemberei a Legionellát speciális, fekete színű táptalajon tenyésztik ki, mivel a hófehér, tűpontszerű telepek az általánosan használt áttetsző táptalajon nehezen észlelhetők. A teljes mikrobiológiai vizsgálat 10 napig tart, két fázisban történik, 37 Celsius fokos hőmérsékleten.
Legionella-fertőzés szempontjából kockázati közegnek számít minden olyan épített vízrendszer, amelyben 20-50 °C hőmérsékletű víz található, fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és a rendszer használata során aeroszol képződik.
Az érintett létesítmények köre rendkívül széles – a közfürdőktől és wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező raktárakon át egészen a kórházakig és szociális intézményekig terjed. A szakmai útmutató szerint a kockázatot jelentő létesítményeknél ajánlott egy átfogó megelőzési, ellenőrzési és szabályozási program kidolgozása, amely kiterjed a személyzetre, oktatásra, képzésre, működési és karbantartási tervre, valamint a dokumentációra.
Az üzemeltetőnek vagy tulajdonosnak minden kockázatot jelentő közegre ki kell jelölnie egy felelős személyt. A fokozott kockázatú létesítményeknek legalább évente, vagy gyakrabban kell Legionella-vizsgálatot végeztetniük akkreditált laboratóriumban, mivel ezt a területet rendelet szabályozza, amelynek végrehajtását részletes útmutató pontosítja.