Két év nyereség nélkül már jelzi, hogy változtatni kell

agrarszektor.hu2023. december 27. 10:01

Ami elromlott az agráriumban tavaly és idén, azt nem lehet egy év alatt helyrehozni – vélekedik Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója, aki szerint egyértelmű, hogy trendfordulót él meg az ágazat, és változtatni kell.

A látványosan csökkenő terményárak komoly kihívást jelentettek a hazai agrárium gerincét adó szántóföldi növénytermesztésnek, amelynek szereplői még a tavalyinál lényegesen jobb terméseredmények mellett sem tudtak többségében nyereséget felmutatni.

Nem segítettek az ágazat tervezhetőségének a globális konfliktusok és az olyan szabályozói változások sem, mint a 2023 első felében még érvényben lévő árstop, valamint az azóta megjelent kötelező akciózás és a kiterjesztett gyártói felelősségből fakadó költségnövekedések sem.

Érdekes kérdés tehát 2023 végső egyenlegének értékelése, de talán még ennél is fontosabb, hogy mit hoz a jövő év. Rendezheti-e a sorokat 2024? Talpra állhat-e a szántóföldi növénytermesztés, megőrizheti-e jó lendületét az állattenyésztés, szintet léphet-e az ígéretes, de komoly fejlesztésekre szoruló kertészeti ágazat? És mi lesz az élelmiszeriparral, valamint a piaccal, ahol idén, hosszú idő után először újból visszaszorulóban vannak a magyar termékek?

Mindezen kérdésekre kerestük a választ az Alapvetés podcast vendégével, Hollósi Dáviddal az MBH Bank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatójával.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Az Alapvetés ezen adását az MBH Bank támogatta.

Címkék:
növénytermesztés, állattenyésztés, mezőgazdaság, élelmiszeripar, agrárium, agrárszektor, agrárfinanszírozás, podcast,