Óriási változások jönnek az erdőgazdálkodásban: ez vár a magyar faiparra

agrarszektor.hu2022. augusztus 5. 10:30

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hatósági áras üzemanyag vevőkörének változásán kívül azt is bejelentette, hogy a kormány exporttilalmat rendel el a tűzifára, és intézkedéseket fog foganatosítani a kitermelés bővítésére is. Ez utóbbival kapcsolatban nemrég jelent meg egy kormányrendelet, amely ugyan megkönnyíti a fakitermelést az elkövetkező időkre nézve, ugyanakkor a természetvédelmi szempontokat elnézve aggályos lehet.

Rendhagyó módon, szombaton tartott kormányinfót július végén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Itt jelentette be, hogy a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez a lakosság üzemanyag-ellátásának biztosítása érdekében, valamint azt, hogy meg fog változni azoknak a köre, akik olcsóbban tankolhatnak. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

A kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány nemcsak a magyar tűzifa exportjának tilalmát rendelte el, hanem a kitermelés bővítését is. Most azonban a Magyar Közlönyben megjelent egy új kormányrendelet (287/2022. (VIII. 4.) kormányrendelet, a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról), amely az orosz-ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt - olvasható a Telex oldalán. Az új kormányrendelet alapján:

  • A fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozásokat nem kell alkalmazni.
  • Ha egy védett területen termelnek ki egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
  • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy, például természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
  • Az állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
  • A 100%-ban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is kitermelhetőek lesznek.
  • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
  • Az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.
Címkék:
erdőgazdálkodás, fakitermelés, jogszabály, erdőgazdaság, kormányrendelet, korlátozások, magyar-közlöny, tűzifa, könnyítés, jogszabálymódosítás, jogszabályváltozás, visszatelepítés, fakivágás, gulyás gergely kormányinfo,