2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a benzinárstopról: ez minden magyart érint

agrarszektor.hu
A rendhagyó módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez a lakosság üzemanyag-ellátásának biztosítása érdekében. A miniszter emellett azt is bejelentette, hogy meg fog változni azoknak a köre, akik olcsóbban tankolhatnak. A mai naptól a 480 forintos üzemanyagár csak a magántulajdonú gépjárművek, taxik és mezőgazdasági erőgépek számára lesz elérhető.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Mol vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy karbantartás miatt leállítják a százhalombattai finomítót. A Mol egyszer már elnapolta ezt a lépést, ám a karbantartás tovább már nem halasztható. A rendhagyó módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a magyar felhasználás 100%-át adó finomító tehát leállt, aminek a hossza nehezen becsülhető meg. Az ország üzemanyag-ellátásának két útja van: az import és a stratégiai készletek elővétele.

A készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, csak annyit tudunk felszabadítani, amit vissza tudunk pótolni. A készlet egynegyedét feloldjuk, ez a Mol készleteivel együtt a hazai igények egy részének kielégítésére elegendő. A többit importból kell fedezni

- jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormány emellett úgy döntött, hogy a 480 forintos árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági erőgépekre tartják fent. Mindenki másnak piaci árat kell fizetnie az üzemanyagért, vagyis az új intézkedés már a vállalatokat is kizárja a kedvezményezettek köréből.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az üzemanyagra vonatkozó új szabályok szombat délben lépnek életbe. Szerinte képesek lesznek fenntartani a 480 forintos üzemanyagárakat a lakosságnak. A cél az, hogy minél hosszabb ideig fennmaradjon - szögezte le a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy az országban egyre nagyobb problémát okozó aszályhelyzet miatt a napokban Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakított a kormány. Az operatív törzs által hozott intézkedésekről a következő nap során Nagy István agrárminiszter fog beszámolni.

FRISSÍTÉS: A Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet a benzinárstoppal kapcsolatban meghozott intézkedésekről. Ennek értelmében az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • a külföldi rendszámú jármű,
  • a  személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

Továbbá a meghatározott szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű redszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről. Vagyis a hatósági áras tankolás esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője - vagy annak képviselője - jogosult a  forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az  adatokat rögzíti, úgy azokat a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából - olvasható a rendeletben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33