Itt az újabb áremelés: durván drágulhat ősztől az üzemanyag Magyarországon

Itt az újabb áremelés: durván drágulhat ősztől az üzemanyag Magyarországon

agrarszektor.hu
Ősszel és jövő év elején is mind a szállítmányozóknak, mind az agrárgazdasági vállalkozóknak számolni kell a logisztikai költségek növekedésével.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jövedéki adó változás

Jelenleg:

c) a gázolajra üzemanyagként vagy tüzelő-, fűtőanyagként kínálás, értékesítés vagy felhasználás esetén

ca) ha a kőolaj (3) bekezdés szerinti világpiaci ára meghaladja az 50 USD/hordó értéket, 110 350 Ft/ezer liter,

cb) ha a kőolaj (3) bekezdés szerinti világpiaci ára nem haladja meg az 50 USD/hordó értéket, 120 350 Ft/ezer liter,

2024.01.01-től:

c) a gázolajra üzemanyagként vagy tüzelő-, fűtőanyagként kínálás, értékesítés vagy felhasználás esetén,

ca) ha a kőolaj (3) bekezdés szerinti világpiaci ára meghaladja az 50 USD/hordó értéket, 142 900 Ft/ezer liter,

cb) ha a kőolaj (3) bekezdés szerinti világpiaci ára nem haladja meg az 50 USD/hordó értéket, 152 900 Ft/ezer liter,”

A módosítás már kihirdetésre került július 14-én, így a Nemzeti Jogszabálytárban a törvényhez tartozó adott időállapotot kiválasztva olvasható a jövőbeli szöveg. Meg kell jegyezni, hogy a literenkénti 30Ft-os különbségre még rá kell számolni az Áfát is. Csekély vigasz, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés mértéke enyhén nőni fog, a jelenlegi 82 és 83,5%-os mértékről 86 és 87%-ra évente és hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj megfizetett adója után - írja a NAK.

Útdíjemelés

A 2013. évi LXVII. törvény végrehajtásáról szóló 209/2013. (VI. 18.) Korm. rendelet 3. §. (5) bekezdése határozza meg az útdíj mértéket. A rendelet 9/A. §. (1) bekezdése szerint az útdíjnak - ideértve az infrastruktúradíjat és a külsőköltségdíjat is - a miniszter által meghatározott alapmérték alapján megállapított korrigált mértékét a NÚSZ-nak kell közzétenni a honlapján.

A Kormány 361/2022. (IX. 19.) Korm. rendelete módosította az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő megtett úttal arányos díjról szóló 2013. évi LXVII. törvény végrehajtásáról szóló 209/2013. (VI. 18.) Korm. rendeletet, aminek értelmében 2023. július 1-től kezdődően az útdíj mértéke a Központi Statisztikai Hivatal által a tárgyév júliusára vonatkozóan közzétett inflációval megegyező mértékben emelkedik a tárgyév október 1. napjától. A KSH portálján ez az érték a tárgyidőszakra vonatkozóan jelenleg 17,6%-ot mutat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?