Váratlan bejelentés érkezett a rezsicsökkentésről: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu2022. augusztus 23. 13:40

Gulyás Gergely tárcavezető a mai napon tartott Kormányinfón elmondta, hogy az energiaellátás biztosított, lakossági és piaci igényeket ki tudják elégíteni. Jelezte, hogy a stratégiai tartalékok bővítéséről folyamatosan tárgyalnak. Az energiaárak viszont jelentősen megemelkedtek, újabb rekordokat döntenek.

Gulyás Gergely ismertette, hogy a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani a rezsicsökkentett árakat.

A földgáz fűtőértéke nem azonos. A minőség szempontjából a legjobb az orosz, utána a Magyarországon kitermelt, valamint utána a nyugatról behozott 

- mondta a tárcavezető.

A kormány arról döntött, hogy függetlenül a fűtőértéktől, minden háztartás részesüljön a kedvezményes árban a meghatározott sávig (éves szinten 1729 köbméter). A fűtőértéket 63645 MJ-ban állapították meg, a rendeletben eddig 59 ezer MJ szerepelt. Tehát a gyengébb fűtőértékkel rendelkező fogyasztók is részesülhetnek az 1729 köbméteres kedvezményes árú gázmennyiségből. A Kormányinfón elhangzott az is, hogy az 1729 köbmétert is meghaladhatja a kedvezményes áron értékesített mennyiség, ahol jó a fűtőérték -  ezt a rendeletet a kormány elfogadta és ma vélhetően meg is fog jelenni. Az átlagos fogyasztást úgy számítják, hogy ahol nincs egyáltalán fogyasztás, vagy nagyon alacsony, azt nem számítják bele az átlagba.

 

Mi a helyzet az árstoppal?

Az árstop nem meglepő módon sokakat érintő kérdés, Gulyás Gergely pedig megerősítette, hogy mindenképpen fent fogják tartani a meghatározott határidőig az intézkedéseket.

Pusztít az aszály az országban

Az aszály sosem látott károkat okozott idén a mezőgazdaságnak, így felmerült a kérdés, hogy vajon biztosított-e Magyarország élelmiszer-ellátása? A rövid válasz az volt, hogy igen, a bővebb pedig az, hogy

a magyar mezőgazdaság évente 22-23 millió ember élelmezését képes biztosítani, akkora gond pedig nincs, hogy 9-10 millió emberről ne tudnának gondoskodni.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

Címkék:
földgáz, kedvezmény, gulyás-gergely, árstop, rezsi,