Megvannak az új rezsiárak: ennyit kell fizetni a gázért, áramért annak, aki túlfogyaszt

Megvannak az új rezsiárak: ennyit kell fizetni a gázért, áramért annak, aki túlfogyaszt

agrarszektor.hu
Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos rendkívüli tájékoztatót tartott csütörtök reggel a rezsicsökkentés részleteiről. Elmondta, meghatároztak egy fogyasztási limitet, ami felett már nem a rezsicsökkentett árat fizeti a magyar lakosság, illetve bevezet a kormány egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ami kisebb, mint a piaci ár. A bejelentéssel párhuzamosan a Magyar Közlöny 121. számában meg is jelentek a részletek és az új szabályok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Németh Szilárd közölte, nem tartható fent, hogy minkdenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt - írja a Portfolio. Ugyanakkor nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra - tette hozzá a kormánybiztos. 

Ezért a következőkről döntöttünk: meghatároztunk egy limitet. Bevezettünk egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ez kisebb, mint egy piaci ár

- emelte ki.

Íme, az új rezsiárak:

Villamosenergia:

  • A villamosenergia esetében: 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fogja fizetni.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább.
  • Egy új kedvezményt is bejelentettek, a társasházaknak: ismertetése szerint a társasházaknál egy mérő van, ebben a esetben ha nyilatkozik a társasház, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?