Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a rezsicsökkentésről: ez rengeteg magyart érint

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a rezsicsökkentésről: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu
Módosítja a rezsicsökkentést a kormány azért, hogy legyen elegendő energia télre, így az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett a villany- és a gáz ára, e felett az érintettek a piac árat fogják fizetni - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. Az eredeti rezsicsökkentés megváltoztatására azért van szükség, mert energiaválsággal számol a magyar kormány, amelyre hét intézkedéssel készül - hangzott el a Kormányinfón.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hét intézkedéssel készül a magyar kormány az energiaválságra, mert nem lesz gáz télre Európa nagy részében, emiatt energia-veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. A hét intézkedés az alábbi: 

  • 1,5 milliárd köbmterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  • Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolóink 44%-áig töltöttek. Ez a szint a negyedében lenne képes az ország gázellátását biztosítani.
  • Kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és tüzifára, a bértárolás a kivétel.
  • A kormány jelentősen fokozza a lignit kitermelést, a szénbányászatot pedig megnöveli.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  • A Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását kezdeményezik.
  • A rendkívüli állapot miatt alapjaiban változik meg a rezsicsökkentés, ez alapján a csökkentett gáz - és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, az a piaci árat fizeti.

A határok, ameddig még a csökkentett rezsiár érvényes: 

  • 210 kWh per hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig
  • 144 köbméter per hó, 1529 köbméter éves szinten gázfogyasztásig marad a rezsicsökkentet ár. 

Gulyás Gergely kiemelte, a piaci ár, vagyis az áremelkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?