Jön az igazi hideg: ha te is fával fűtessz otthon, akkor ezt jobb, ha tudod

Jön az igazi hideg: ha te is fával fűtessz otthon, akkor ezt jobb, ha tudod

agrarszektor.hu
A megnövekedett kereslet ellenére minden jel arra mutat, hogy nem lesz hiány idén tűzifából, és elegendő kályha áll rendelkezésre a boltokban is. A tavalyi árszint maradt, sőt egyfajta mérséklődés tapasztalható az egyes helyeken a faáraknál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elszálló energiaárak, és a megnövekedett rezsiszámlák miatt rengetegen döntöttek úgy az utóbbi évben, hogy gázról fára váltanak. A növekvő kereslet miatt sokan alternatív fűtőrendszereket kezdtek el keresni, egyesek vegyestüzelési kályha, vagy sparheltre váltottak. A kormány még tavaly vezette be a hatósági áras tűzifát, ám idén április 15-től kivezetésre került a könnyítés. Mint ismert, a tűzifáért az állami erdőgazdaságoknál kellett jelentkezni, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbmétert lehetett igényelni. A program alatt összesen több mint 1 253 000 köbméter tűzifára fizettek be az állampolgárok, összesen több mint 170 000 háztartásból.

Az emberek akkor valósággal megrohamozták a boltokat, és pillanatok alatt elfogytak az üzletekből a kályhák, sőt még a használtpiacról is elkapkodtak mindent, amivel fűteni lehet. Az azóta eltelt időszakban egyfajta visszarendeződés történt, a szakértők úgy látják, hogy az idei fűtési szezon már jóval nyugodtabb lesz, mint tavaly, és fahiánytól se kell tartani.

A Magyarországon rendelkezésre álló faanyagok mennyisége elegendő

- mondta a HelloVidéknek Tóth János, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség főtitkára. A szakértő szerint az igények, és az egyéb energiahordozók árának emelkedése miatt a tűzifa ára az átmeneti emelekdés után mára már elkezdett mérséklődni. A nagyobb fatömeggel rendelkező kibocsátók, és eladóhelyek igyekeznek a vevőket különböző mértékű akciókkal segíteni. Tóth János szerint az utóbbi időben 8-10-15 százalékos csökkenés tapasztalható egyes helyeken. A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a tűzifaárak mérséklődése régiónként eltérő. Tóth János úgy véli, hogy a korábbi hatósági árazás, ha nem is kiemelkedően, de bizonyos mértékben eltorzította a piaci viszonyokat.

Volt, ahol ez az eladót segítette, de volt, ahol ez más lépésre kényszerítette. Amint véget ért a hatósági ár, gyakorlatilag a piachoz igazították országszerte az áraikat tűzifát kínálók. Érdemes hozzátenni, ugyanakkor azt is, hogy volt olyan térség, ahol már tavaly is csökkenés volt tapasztalható

- hívta fel a figyelmet. Az elszálló energiaárak, és a megnövekedett rezsiköltségek miatt nagyon sokan váltottak fára, ami miatt jelentősen megnövekedett a kandallók iránti kereslet is. Tóth János ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy már tavaly nyártól érződött, hogy nagyobb kereslet van tűzifára és különböző fűtési berendezésre.

A megváltozott körülmények miatt nagyon sok raktár kifogyott a tüzelőberendezésekből, de ugyanez volt tapasztalható a használtáruk piacán is

- mondta lapunknak. A hazai faállománnyal kapcsolatban a szakértő fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Magyarországon a fával borított területek folyamatosan növekednek. Régiónként természetesen előfordulhat, hogy egy adott területről az öreg nagyméretű állomány valamekkora hányada időszakosan kitermelésre kerül.

Az éves faállomány növekménynek a 55-60 százaléka kerül kitermelésre, tehát mindig egy kicsit több a lábon álló élőfakészlet, mint amennyi egy évvel korábban volt

- tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett korábban a Pénzcentrumnak Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A szakértő azt mondta hogy a vállalatnál egy átlagos évre számítanak, mindenkit ki fognak tudni szolgálni, nincs kilátás fahiányra. Az árak kapcsán ugyanakkor arról beszélt, hogy náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint a vállalat kirendeltségeinél.

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben

- magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?