Jön az igazi hideg: ha te is fával fűtessz otthon, akkor ezt jobb, ha tudod

Jön az igazi hideg: ha te is fával fűtessz otthon, akkor ezt jobb, ha tudod

agrarszektor.hu
A megnövekedett kereslet ellenére minden jel arra mutat, hogy nem lesz hiány idén tűzifából, és elegendő kályha áll rendelkezésre a boltokban is. A tavalyi árszint maradt, sőt egyfajta mérséklődés tapasztalható az egyes helyeken a faáraknál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elszálló energiaárak, és a megnövekedett rezsiszámlák miatt rengetegen döntöttek úgy az utóbbi évben, hogy gázról fára váltanak. A növekvő kereslet miatt sokan alternatív fűtőrendszereket kezdtek el keresni, egyesek vegyestüzelési kályha, vagy sparheltre váltottak. A kormány még tavaly vezette be a hatósági áras tűzifát, ám idén április 15-től kivezetésre került a könnyítés. Mint ismert, a tűzifáért az állami erdőgazdaságoknál kellett jelentkezni, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbmétert lehetett igényelni. A program alatt összesen több mint 1 253 000 köbméter tűzifára fizettek be az állampolgárok, összesen több mint 170 000 háztartásból.

Az emberek akkor valósággal megrohamozták a boltokat, és pillanatok alatt elfogytak az üzletekből a kályhák, sőt még a használtpiacról is elkapkodtak mindent, amivel fűteni lehet. Az azóta eltelt időszakban egyfajta visszarendeződés történt, a szakértők úgy látják, hogy az idei fűtési szezon már jóval nyugodtabb lesz, mint tavaly, és fahiánytól se kell tartani.

A Magyarországon rendelkezésre álló faanyagok mennyisége elegendő

- mondta a HelloVidéknek Tóth János, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség főtitkára. A szakértő szerint az igények, és az egyéb energiahordozók árának emelkedése miatt a tűzifa ára az átmeneti emelekdés után mára már elkezdett mérséklődni. A nagyobb fatömeggel rendelkező kibocsátók, és eladóhelyek igyekeznek a vevőket különböző mértékű akciókkal segíteni. Tóth János szerint az utóbbi időben 8-10-15 százalékos csökkenés tapasztalható egyes helyeken. A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a tűzifaárak mérséklődése régiónként eltérő. Tóth János úgy véli, hogy a korábbi hatósági árazás, ha nem is kiemelkedően, de bizonyos mértékben eltorzította a piaci viszonyokat.

Volt, ahol ez az eladót segítette, de volt, ahol ez más lépésre kényszerítette. Amint véget ért a hatósági ár, gyakorlatilag a piachoz igazították országszerte az áraikat tűzifát kínálók. Érdemes hozzátenni, ugyanakkor azt is, hogy volt olyan térség, ahol már tavaly is csökkenés volt tapasztalható

- hívta fel a figyelmet. Az elszálló energiaárak, és a megnövekedett rezsiköltségek miatt nagyon sokan váltottak fára, ami miatt jelentősen megnövekedett a kandallók iránti kereslet is. Tóth János ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy már tavaly nyártól érződött, hogy nagyobb kereslet van tűzifára és különböző fűtési berendezésre.

A megváltozott körülmények miatt nagyon sok raktár kifogyott a tüzelőberendezésekből, de ugyanez volt tapasztalható a használtáruk piacán is

- mondta lapunknak. A hazai faállománnyal kapcsolatban a szakértő fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Magyarországon a fával borított területek folyamatosan növekednek. Régiónként természetesen előfordulhat, hogy egy adott területről az öreg nagyméretű állomány valamekkora hányada időszakosan kitermelésre kerül.

Az éves faállomány növekménynek a 55-60 százaléka kerül kitermelésre, tehát mindig egy kicsit több a lábon álló élőfakészlet, mint amennyi egy évvel korábban volt

- tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett korábban a Pénzcentrumnak Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A szakértő azt mondta hogy a vállalatnál egy átlagos évre számítanak, mindenkit ki fognak tudni szolgálni, nincs kilátás fahiányra. Az árak kapcsán ugyanakkor arról beszélt, hogy náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint a vállalat kirendeltségeinél.

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben

- magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?