Kész, vége, ennyi volt: már nem lehet így tűzifát vásárolni Magyarországon

Kész, vége, ennyi volt: már nem lehet így tűzifát vásárolni Magyarországon

agrarszektor.hu
A legelőrelátóbbak már most április 15-ig megvették a téli tüzelőt, addig volt ugyanis hatósági áras a tűzifa. Ezt tavaly szeptemberben jelentette be Nagy István agrárminiszter. A tűzifáért az állami erdőgazdaságoknál kellett jelentkezni, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbmétert lehetett igényelni.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

2022 szeptemberében jelentette be Nagy István, hogy 2023 április 15-ig hatósági áras a tűzifa. Egy magán erdészetben 36-38 ezerért adták köbméterét, a hatósági ár 30 ezer forint volt. Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök, erdészeti szakértő az ATV Híradóban elmondta, szerinte mindez nagy terhet rótt az állami erdőgazdaságokra, az állami szférában dolgozó kollégáknak pedig főtt a feje, hogy ezt tudják teljesíteni. Hozzátette: a hirtelen megnőtt keresletet nehéz volt kielégíteni, főleg a szűkös fakitermelő kapacitások miatt. Egy másik erdész ennek ellenére úgy gondolja, hogy idén télen újra bevezetik a hatósági árat. Balogh József energetikai szakértő szerint már az elején sem volt jó ötlet a hatósági ár, hiszen kevés az erdő, ráadásul ez a fajta segítség csak egy szűkebb rétegnek kedvezett.

Most pedig kiderült, hogy valójában ez egy teljes abszurdum, itt van a nyár, tele vannak a gáztárolók, és egyszerűen a kormány azt szeretné, hogy akinek nem muszáj, az ne fűtsön fával, és kész

- fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?