Durva, ami az uborkával történik Európában: ezt jobb, ha mindenki tudja

Durva, ami az uborkával történik Európában: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Komoly ellentét volt érzékelhető az utóbbi hónapokban Európa északi és déli féltekének uborkapiacán. Előbbi esetén elmondható, hogy a téli időszak termelését komolyan visszavetették a megugró energiaárak, ami egyes országokban ellátási nehézségeket okozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Határozott észak-dél ellentét jellemezte az európai uborkapiacot a késő őszi és téli hónapok során. A fűtés és világítás ugrásszerű drágulása miatt sok észak-európai termelő döntött úgy, hogy még nem indítja el a termelést, vagy csökkenti az uborka területét (ez a jelenség elsősorban Hollandia, Belgium és az Egyesült Királyság területét érintette). Dél-Európa jelentős termelő országaiban viszont egy ezzel pont ellentétes trend érvényesült: a szezon kezdetén uralkodó meleg időjárás miatt váratlanul nagy mennyiségű uborka termett, amelynek ráadásul magas volt az ára is, így a termelők a nagyobb árbevételből képesek voltak kipótolni a magasabb termesztési költségeiknek legalább egy részét - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia

A holland termesztésben is több egymással ellentétes hatás érvényesült, de végül a megugró energiaárak győztek, így január elejére a piacokon uborkahiány keletkezett (különösen azért, mert egy váratlan hidegfront kapta el a főbb spanyol termesztőkörzeteket, ahonnan az import nagy része származik). Január végére igen magas áron már megjelent piacon a hazai áru is, de ebből csak igen kevés termelő tudott profitálni. A korábbi évek határozott irányzata volt, hogy a holland termelők a helyi áruházláncokkal közösen (!) jelentős erőfeszítéseket tettek arra, hogy növeljék a megvilágítás alatt termesztett téli uborka termőterületét, és a ToBRFV vírus fertőzése miatt paradicsomtermesztők is uborkára váltottak, így ezek eredményeként jelentősen nőtt a hajtatott uborka termőterülete. Ezt a bővülési folyamatot akasztotta meg a tavalyi és az idei tél az elszálló energiaárakkal, hiába a másik törekvés az egyre takarékosabb, energiahatékonyabb termesztési megoldásokra, módszerekre. A tavalyi, 2022-es év még igen jó szezonként fog bevonulni az évkönyvekbe a szezon végén egyre gyakoribbá váló minőségi problémák ellenére is, idén viszont kiderül, hogy a hatékonyság növelése mennyire tudja ellensúlyozni a némileg olcsóbbá váló, ám továbbra is drága energiaforrások negatív hatását.

Belgium

A ToBRFV-járvány hatására Hollandiához hasonlóan Belgiumban is egyre több paradicsomtermesztő állt át uborkára, és a piaci jelentések szerint töretlen a kereslet az áru iránt. Amiből azonban a holland helyzethez hasonlóan január végén egyre kevesebb volt a piacon egyre drágábban, szintén a spanyol hidegfront miatt. A hazai termelésű uborka csak most, azaz a szokásosnál kicsit később fog megjelenni az üzletekben.

Németország

A nagyrészt spanyol import dominálta német piacon az utóbbi hetekben az ibériai áru elérhetősége némileg csökkent, de ezt különösebb probléma nélkül áthidalták a nagy áruházláncok, főleg Görögországból származó kígyóuborkával. Népszerűek a spanyol és török miniuborkák is, ezek kínálatát a drágább holland tételek egészítik ki. Január közepétől az árak meglehetősen egyenetlenül és hektikusan alakultak, de jellemzőbb volt az árak növekedése, mint a stagnálás.

Franciaország

A tavalyi, 2022-es szezon kifejezetten jól sikerült a gazdák szempontjából: viszonylag alacsony kínálat mellett 30%-kal emelték áraikat az egy évvel korábbihoz képest, amivel fedezni tudták megnövekedett termesztési költségeiket. Az idei termelés várhatóan február közepén indul be, az árak pedig a várakozások szerint igen hasonlóak lesznek a tavalyiakhoz. Várhatóan a francia termelés áprilistól augusztus végéig lesz képes fedezni a belpiaci szükségletet.

Egyesült Királyság

Igen jellemző, hogy a termelők energia- és munkaerőhiánnyal küzdenek, ezért a szokásos január elején indított kiültetések idén február végére vagy március elejére csúsznak, de az sem kizárt, hogy néhány termelő akár áprilisig is kivár. A szezon szeptemberig tart, utána már ismét számolni kellene a magas energiaköltségekkel. Egyre csökken a termelők száma, és tavaly 10%-uk kénytelen volt leállítani a működést. Ez a jelenség nem csak az uborkaágazatra jellemző, így komoly veszélybe került az ország élelmiszer-biztonsága. Az Egyesült Királyság egyre több uborkát importál, és már nem csak Spanyolországból és Hollandiából, hanem közvetlenül Törökországból, Marokkóból és Egyiptomból.

Olaszország

Az Európa déli részére jellemző késő őszi meleg időszak jó terméskötődéssel Szicíliában is éreztette hatását, így a szezon kiválóan indult, magas árakkal párosulva. Az itteni uborkát kezdetben 0,6 euró/kg (235 Ft/kg) egyes időszakokban pedig 1,3 euró/kg (505 Ft/kg) értékesítették, jelenleg a 0,9-1 euró/kg (350-390 Ft/kg) árszint jellemző. Az uborka erősen szezonális termék Olaszországban, a GfK fogyasztói panel felmérése szerint a májustól-szeptemberig tartó főszezonban hatszor annyian vásárolják, mint decemberben és januárban.

Spanyolország

Az idei szezonban Almería és Grenada is nagyon jó eredményekkel büszkélkedhet (a tavalyinál 5-10%-kal nagyobb értékesített volumen), és az idény az állományok fejlettsége miatt várhatóan két héttel korábban ér majd véget a szokásosnál (már február végén). A január elején tapasztalt meleg felgyorsította az érést, és növelte a hozamokat is, miközben az északi termelés drasztikus csökkenése miatt a kereslet továbbra is magas volt. Még jelenleg is az andalúz uborka uralja az európai piacokat, amit görög és marokkói tételek egészítenek ki. Érdekesség, hogy még a termelők legszebb várakozásait is felülmúló januári termés sem volt képes kielégíteni az európai keresletet, ami már az őszi szezonkezdet óta meghaladja a kínálatot, így a főbb nagybani piacokon az árak még január közepén is emelkedtek, és jelenleg 1,2 euró/kg (470 Ft/kg) körül mozognak. A termőterület kis mértékben csökkent Almeríában a tavalyi szezonban, de Grenadában stabil maradt. Az ősszel nagyon világos, hirtelen volt az átmenet az északi és a déli termesztés között, mivel Hollandiában a nagy nyári melegek miatt a szokásosnál kicsit korában fejezték be a termelést, ráadásul a mostani idényben alig volt átfedés Almería és Grenada között, ami azt jelenti, hogy nem alakult ki az árakat ideiglenesen letörő termelési csúcs.

Kína

A Kínai Újév (Csuncsie, idén január 22.) eleve egy óriási ünnep, idén azonban különösen az, mivel a kormány úgy döntött, hogy megszünteti a karanténintézkedéseket. Járványügyi szempontból ennek lehetnek negatív következményei, viszont az biztos, hogy több mint egymilliárd kínai számára a COVID-korlátozások megszüntetése azt jelenti, hogy 3 évet követően (!) végre a tágabb család körében ünnepelhetnek, így az előző hetekben óriási volt a készülődés, ami a zöldségek és gyümölcsök keresletén is meglátszott. Az idei újév ráadásul egybeesik a hajtatott uborka fő betakarítási időszakával, így a termelők túlórában, esetleg plusz szedőkkel takarítják be a termést, ami iránt óriási a kereslet. Ezen még az sem változtat sokat, hogy a nagy piacokon az uborka ára mintegy 10%-kal alacsonyabb az előző évinél, és ilyenkor a két legnagyobb piac, a 22 millió lakosú Pekingben működő hatalmas Xinfadi, és a 19 milliós Kuangcsouban található  nagybani piac is 0-24 órában üzemel. Kínában a 2010-es 1,1 millióról 2020-ra 1,3 millió hektárra nőtt az uborka termőterülete.

Egyesült Államok

A szokásosnál kevesebb importáru érkezik Mexikó és Honduras felől a kisebb termőterület és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, ráadásul Florida kései termése is kemény csapásokat szenvedett az idei hurrikánszezonban. Mexikóból elsősorban Sonora északi részéből érkezik import, és bár folyik még a termelés Sinaloa régióban is, ám a karácsonyi környéki hidegek miatt kisebb kínálattal kell számolni. Ennek megfelelően az Egyesült Államokban az árak viszonylag magasak, bár az előre megkötött szerződéseknek köszönhetően ezt valamennyire sikerült visszafogni.

Mexikó

Mexikó a világ 5. legjelentősebb termesztője és a harmadik legfontosabb globális exportőr. A tavalyi, 2022-es évben összesen 18,4 ezer hektáros termőterületéről több mint egymillió tonna uborkát takarítottak be, amelynek legnagyobb részét az Egyesült Államokban értékesítették. Az amerikai piac a 2000-es 690 millió dolláros forgalomról 2020-ra 1,74 milliárd értékűre ugrott, ami az amerikai uborkatermelés ötszöröse, az USA teljes importjának pedig 80%-át teszi ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13