agrarszektor.hu • 2025. november 19. 15:33
A magyar élelmiszeripar versenyképessége szoros összefüggésben áll a jövedelmezőséggel és a költségstruktúrával. A legnagyobb költségelemek - az alapanyag, a működés és feldolgozás költségei - ezek a teljes költségstruktúra 65 százalékát teszik ki - írja a K&H közleményében.
Az alapanyagköltségek az élelmiszeripari vállalkozások kiadásainak körülbelül 40 százalékát jelentik. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a cégek a vertikális integráció és hatékony beszerzési stratégiák révén optimalizálják ezeket a kiadásokat. Ez nem csupán a költségek csökkentését szolgálja, de elősegíti a hosszú távú működési stabilitást és növeli a profitábilitást
- emelte ki Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője.
A költségek másik jelentős része a működéshez és feldolgozáshoz tartozik, amely a teljes költség körülbelül egynegyedét teszi ki. Ezen a területen az energiahatékonyság, a termelékenység növelése, valamint a szigorú költségkontroll megvalósítása tud a legtöbbet segíteni, amihez viszont minél nagyobb mértékben automatizálni és gépesíteni kell. Az utóbbiak a termelékenység növelésén túl ugyancsak növelik a termelés stabil, kiszámítható megvalósulását, illetve enyhíthetik az égető munkaerőhiány kérdését. Az automatizálás és gépesítés viszont egy tőke és beruházás intenzív tevékenység, amihez most jelentős segítséget tudnak adni a KAP II. pilléres támogatásai - írják.
Ha a vállalatok hatékonyan kezelik a költségeiket, az a jövedelmezőség növekedéséhez vezet, mely nagy mértékben növeli versenyképességüket és válságállóságukat. Ráadásul a megtermelt jövedelem fogja a jövő beruházásainak, fejlesztéseinek tőkéjét biztosítani, ami a hosszútávú profitabilitás kulcsa
- tette hozzá a szakember.