Népszerű magyar halfajta kapott uniós oltalmat: nem is hinnéd, melyik az

agrarszektor.hu2021. szeptember 8. 11:00

Az Európai Bizottság szeptember 8-án kihirdetett rendeletével a "Szegedi tükörponty" védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett "Szilvásváradi pisztráng", Akasztói szikiponty" és "Balatoni hal" után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, hozzájárulva a halfogyasztás népszerűsítéséhez. A "Szegedi tükörponty" oltalom alatt álló földrajzi jelzés a Szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik.Tenyészterülete Szeged városától északra található Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 ha területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

A "Szegedi tükörponty" hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők. A filézett "Szegedi tükörponty" 2011 óta viseli a "Hagyományok-Ízek-Régiók" (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgálva a híres Szegedi Halászléhez.

Címkék:
európai-bizottság, ponty, halászat, védjegy, halászlé, környezet, magyarország, szeged, agrárminiszter, gasztronómia, alapanyag, sikér, balatoni-hal, agrárminisztérium, vendéglátás, uniós-előírás, halágazat, uniós-oltalom, magyar-konyha, tőponty,