Megdöbbentő dolgokra jöttek rá a szakértők a takarmányokkal kapcsolatban

agrarszektor.hu2022. március 28. 18:30

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban publikálta tudományos véleményét, melynek témája az etoxikin (6-etoxi-1,2-dihidro-2,2,4-trimetilkinolin) tartalmú takarmányadalékanyag hatékonysága és biztonságossága valamennyi állatfajra vonatkozóan.

A szakvélemény fő pontjai:

  • A p-fenetidin az állati eredetű szövetekben és élelmiszerekben való jelenlétére vonatkozó hiányos adatok miatt a fogyasztók tekintetében a szakértők nem tudtak következtetéseket levonni.
  • Az adalékanyagban lévő szennyeződés jelenléte miatt az EFSA panel kiemelte a belélegzésen keresztül történő kitettség minimalizálásának szükségességét.
  • A szakértők nem tudták megállapítani az etoxikin biztonságosságát a szárazföldi és vízi ökoszisztémára vonatkozóan, amikor az adalékanyag szárazföldi állatok révén kerül elfogyasztásra. Nem zárható ki a vízi táplálékláncon keresztül történő szennyeződés kockázata, továbbá az etoxikin szennyeződés (kitettség) kockázatot jelenthet a tengeri üledékben élő szervezetekre is, amennyiben ez az anyag a tengeri ketreces tartás során felhasználásra kerül.

Címkék:
élelmiszerbiztonság, kockázat, nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági-hivatal, adalékanyag, biztonság, szennyeződés, állatfaj, ökoszisztéma, üledék,