Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok léptek életbe februártól

agrarszektor.hu2024. február 7. 17:16

Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a magyar horgászok március 29-ig. Eddig tart ugyanis idén a február 1-jén életbe lépett országos csukatilalom. Oda kell azonban figyelni, mert az ország nagy tavain azonban egyéni szabályok érvényesek ilyenkor.

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint fajlagos tilalmi idővel védett, ívó, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni tilos. A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani - írta meg az Infostart a Pecaverzum értesülései alapján.

Február 1-jén életbe lépett az országos csukatilalom, amely idén rövidebb lesz, ugyanis ha a tilalom első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. Utóbbira lesz idén példa, mert március 31. vasárnap, ezért már 29-én, elveszti védelmét a csuka.

Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert eltérhetnek az országostól. Nagy tavaink közül a Balatonon egy hónappal tovább, február 1-jétől április 30-ig, míg a Tisza-tavon február 15-től április 15-ig tart a csukatilalom. A Velencei-tavon is egyedi szabályok vannak érvényben. Az év elejétől a süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani.

A február 1-je más szempontból is fontos dátum a horgászok számára, ugyanis akkor jártak le a 2023-es állami jegyek is. Azt követően már csak a 2024-re érvényes okmánnyal lehet pecázni. Az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót legkésőbb a tárgyévet követő év február 29. napjáig kötelesek leadni a horgászok.

Címkék:
horgászat, tilalom, ellenőrzés, védett, tilalmi-idők, horgász, édesvízi-hal, csuka, fogási-tilalom, halfaj,