Hihetetlen, amit a malacokkal csinálnak Kínában: ez várhat a magyar sertésekre is?

agrarszektor.hu - 2022. június 13., 13:30
Új fejezet kezdődhet mind a klónozásban, mind pedig a sertéstenyésztésben: a Nankai Egyetem Mesterséges Intelligencia Főiskolájának kutatói ugyanis megalkottak egy technológiát, mely hét malac születését segítette elő bérkocán keresztül, emberi közreműködés nélkül. Ez bevett gyakorlattá teheti a kereskedelmi célú klónozást.

A klónozás, amelyet leggyakrabban az úgynevezett szomatikus sejtmagtranszferen keresztül végeznek, kényes és időigényes. A sejtek könnyen megsérülnek az út során, és az emberi hibák is hátráltatják a széles körű használatot. Az egyik kutató, Pan Dengke bevallotta, hogy a sok éven keresztül tartó mikroszkóp fölé görnyedés hátproblémákat okozott neki - és ez csak az egyik, de igen fontos gond az ember általi klónozással. Ezt is orvosolhatja a mesterséges intelligencia bevetése - írja az Index. Liu Yaowei, egy másik kutató elmondta, hogy a mesterséges intelligencia által működtetett rendszer képes pontos számításokat alkalmazni, és utasítja a robotot, hogy minimális erőt alkalmazzon a klónozási folyamat befejezéséhez – így csökken az emberi kéz által okozott sejtkárosodás. 

A kínai elnök, Hszi Csin-ping kiemelt fontosságúnak tekinti az élelmiszer-biztonságot, az országban pedig az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb étel nem más, mint a sertéshús. A kínai sertésipar még mindig csak lábadozik az afrikai sertésvírus 2018–2019-es járványából, ami súlyosan megtizedelte az állományt. A sok egészséges koca elvesztése miatt megnőtt az igény az importra, de az iparág azóta is az önellátás visszaállítására törekszik. Liu viszont bízik abban, hogy a hatékony, automatizált klónozás a tömegek számára is elérhető, jó minőségű sertéshúst eredményez, miközben a nemzeti önellátási törekvéseket is segíti.


A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató    |    Értem