Zseniális: ki nem találnád, miből készítenek üdítőt az élelmes észtek

agrarszektor.hu2021. január 31. 15:30

Egy kidobott fenyőfából körülbelül tízezer liter, C- és D-vitaminban gazdag üdítőt készít egy észt cég.

Kidobott karácsonyfákból készít fenyő ízesítésű tonikot egy észt cég. A fenyők ledarált tűleveleit kardamommal és citromhéjjal ízesítik, így készül az édes-keserű, különleges ízű ital, írta meg a HVG az Euronews értesülései alapján. Az üdítőt gyártó üzem vezetője szerint a fenyőt évszázadok óta használják élelmiszerekhez az északi országokban, mert gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.

Nem minden karácsonyfát lehet azonban így újrahasznosítani: a kisebb, szobákat díszítő fenyőfák túlságosan kiszáradnak az ünnepi szezon végére ahhoz, hogy üdítőt lehessen készíteni belőlük. Alkalmasak lehetnek viszont a célra az északi városok főtereit díszítő, nagy méretű fenyőfák, amelyekben marad nedvesség.

Címkék:
fenyőfa, feldolgozás, innováció, üdítőital, vitamin, karácsonyfa, vitamintartalom,