Nem áll le a drágulás: 2014 óta nem voltak ilyen magasak az élelmiszerárak

MTI2021. február 5. 14:30

Az idén januárban 2014 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a nyolcadik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint. A januári árindex 113,3 pontra nőtt a decemberi 107,5 pontról különösen a szemestermények, a cukor és a növényi olajok drágulására - a FAO honlapjára felkerült adatok szerint.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Januárban a legjelentősebben, 7,1 százalékkal a szemestermények árindexe nőtt, elsősorban a kukorica 11,2 százalékos drágulására, tekintettel a szűkölő kínálatra és a várhatóan csökkenő termésre az Egyesült Államokban. A szemestermények árindexe 42,3 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet.

A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 5,8 százalékkal, 2012 májusa óta a legmagasabb szintre emelkedett részben amiatt, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt csökken a pálmaolaj-termelés Indonéziában és Malajziában. A cukor januári árindexe 8,1 százalékkal haladta meg a decemberit amiatt, hogy romlanak a terméskilátások az Európai Unióban, Oroszországban és Thaiföldön, valamint a szokásosnál szárazabb az időjárás Dél-Amerikában. A tejtermékek árindexe 1,6 százalékkal, a hústermékeké pedig 1 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve. 

Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit. Ugyanakkor több mint 25 százalékkal volt alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.

Címkék:
cukor, kukorica, élelmiszer, növényi-olaj, pálmaolaj, tejtermék, drágulás, élelmiszerár, szemestermény, hústermék, húsféle,