Gigaberuházás Békésben: több száz milliós fejlesztésbe kezdett a gyulai húsipari cég

MTI2022. március 3. 16:15

Új gyártócsarnokot alakít ki a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra a békési fürdővárosban. A várhatóan év végére elkészülő beruházás 200 millió forintba kerül - hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője elmondta, a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakítják ki a hűtőkamrákat és telepítenek napelemeket. A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozzák. Gyula határában tavaly nyáron megvásároltak egy épületet, amelyet kívülről felújítottak, kialakították a szociális helyiségeket, az 500 négyzetméteres csarnokban elvégezték az aljzatbetonozási munkálatokat. A feldolgozó- és főző helyiségek, a sózó- és érlelőkamrák kialakításával év végéig szeretnének végezni.

A szükséges engedélyek beszerzése után reményeik szerint jövő év közepén indulhat meg a gyártás az üzemben. Elsősorban szárazáru termékeket, felvágottakat, főtt sonkát és szalonnát gyártanak majd a csarnokban, az előzetes becslések szerint heti 4-5 tonna mennyiségben, ami megháromszorozza a jelenlegi gyártási kapacitásukat

- mondta az MTI-nek Veres András.

Az ügyvezető - aki Gyulán önkormányzati képviselőként is tevékenykedik - elmondta, jelenleg 15 munkavállalót foglalkoztatnak, ezt a létszámot 4-5 fővel mindenképp emelni fogják, ha elindul a gyártás. A 2007-ben alapított cég 2015-ben saját vágóhidat épített, Békés megyei termelőktől vásárolnak fel sertést. A vágóhíd kapacitása heti 500 állat lenne, jelenleg 200-at vágnak. Az ágazatot a koronavírus-járvány mellett a sertéspestis és az ukrán háború is sújtja, jelentős piacokat veszítettek, ezért döntöttek úgy, hogy növelik a feldolgozott késztermékek gyártását - magyarázta az Veres András.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője beszélt arról, hogy a vidékfejlesztési programban "több helyre, de kisebb összegű" támogatásokat ítélnek meg. Emellett külön próbálják segíteni a nehéz helyzetbe került sertéságazatot - tette hozzá. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere örömét fejezte ki, hogy a városban fejlődnek a kis- és középvállalatok, a húsiparban is. Ahogy fogalmazott, egy város gazdasága akkor sikeres, ha a helyi kkv-k sikeresek. A polgármester emlékeztetett, Gyulán alig két hete jelentették be, hogy az ugyancsak húsipari Házi-Hús Kft. több mint negyedmilliárd forintból épít két, összesen 700 négyzetméteres épületet. Az egyikben baromfit dolgoznak majd fel, amivel a cég bővíti a termékpalettáját; a másik egy hagyományos érlelőüzem lesz. A több helyi szállodának és étteremnek is beszállító cég néhány hónapon belül adja át sertésfeldolgozó üzemét a városban. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

Címkék:
beruházás, kolbász, sonka, fejlesztés, húsüzem, gyula, üzem, szalonna, békés-megye, felújítás, építés, kapacitásbővítés, gyárberuházás,