Gigaberuházás Békés megyében: óriási fejlesztésbe kezd a gyulai húsfeldolgozó

Gigaberuházás Békés megyében: óriási fejlesztésbe kezd a gyulai húsfeldolgozó

MTI
Több mint negyedmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a gyulai székhelyű Házi-Hús Kft. A vállalat a beruházáshoz szükséges összeg felét az Irinyi Terv keretében megvalósuló Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program támogatásából nyerte el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a támogatói oklevél pénteki átadásakor a gyulai városházán elmondta, Magyarországon az élelmiszeripar második legjelentősebb ágazata a húsipar, amely az árbevétel csaknem 11%-át adja, ami 450 milliárd forintos piacot jelent. A húsipar árbevétele 50%-kal, az export 60%-kal emelkedett az elmúlt években - emelte ki az államtitkár. Erdős Norbert elmondta, hogy, noha Nyugat-Európában csökkenőben van a sertés- és marhahúsfogyasztás, Magyarországon mind a baromfi-, mind a sertésfogyasztás nőtt. Itthon az éves átlagfogyasztás húsból meghaladja a 63 kilogrammot, amiből 25 kilogramm a baromfi, marhahúsból azonban alig 1 kilogramm. Utóbbiból nyugaton évente 10 kilogrammot fogyasztanak - ismertette az államtitkár.

Erdős Norbert hangsúlyozta, az a cél, hogy minél több hazai termék legyen a boltok polcain, amihez a kis- és középvállalatokat kell megerősíteni. Ezért három ciklusban 750 milliárd forint támogatást adnak az élelmiszeripari vállalatoknak. Az első körben meghirdetett 250 milliárd forintos keretből 46 projektet már elbíráltak, 64 milliárd forint támogatást ítélve meg. A Házi-Hús Kft. közel 130 millió forintot nyert el - közölte az államtitkár.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, hogy 2019-ben a Házi-Hús Kft.-nek kedvezményes áron biztosítottak telket az egyik ipari parkban, ahol a vállalkozás már megépített egy sertésfeldolgozó üzemet. A polgármester beszélt arról is, hogy a cég több helyi szállodának és étteremnek is a beszállítója. Harald Schuster, a Házi-Hús Kft. ügyvezetője elmondta, 2010 óta fejlesztik a céget, a sertésfeldolgozó üzemet két hónapon belül átadják, és akkor beköltöznek az újkígyósi, bérelt telephelyükről Gyulára. A mostani beruházás során két, összesen 700 négyzetméteres épületet építenek. Az egyikben baromfit dolgoznak majd fel, amivel a cég bővíti a termékpalettáját; a másik egy hagyományos érlelőüzem lesz. A fejlesztést két éven belül be kell fejezni, de reményeik szerint másfél év alatt elfognak készülni vele.

A Házi-Hús Kft. 2010-ben kezdte meg működését, Békés megyei gazdaságokban nevelt állatok feldolgozását végezi. Adalékanyag-, tartósítószer- és laktózmentes hentesáru termékeket készítenek: hagyományosan füstölt vékony és vastag kolbászokat, szalámikat, virsliket gyulai receptek alapján. Jelenleg 11 munkatársat foglalkoztatnak, de ezt a közeljövőben 20 főre szeretnék bővíteni. A nyilvánosan elérhető üzleti adatok szerint a vállalkozás értékesítési nettó árbevétele 2020-ban 257,6 millió forint volt az előző évi 266,6 millióval szemben. Ez idő alatt adózott eredménye 8,8 millióra csökkent a megelőző év 9,8 millió forintjával szemben.

Az Irinyi Terv keretében megvalósuló, 35 milliárd forrású Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program (ÉLIP BFP) fő célja a Magyarországon működő élelmiszeripari, koordinátor jellegű funkciót is ellátó vállalkozások, jellemzően a kiskereskedelmi láncok, a vendéglátóipar HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafés) szegmensének, illetve a közétkeztetés gazdasági szereplői által támasztott igények és a hazai élelmiszeripari beszállítói képességek közötti különbségek áthidalásának támogatása. A program célcsoportja az élelmiszeripari vállalkozások, valamint a primer, feldolgozást nem igénylő mezőgazdasági termékeket termelő, továbbá a halászati és akvakultúra termékek előállítását, feldolgozását végző kis- és középvállalkozások. A támogatás felhasználható egyebek mellett technológiafejlesztésre, ingatlan építésére és bővítésére, eszközbeszerzésre valamint a beszállítói státuszt fejlesztő beszerzésekre. A támogatás összege beszállító mikro- és kisvállalkozások esetében 50-500 millió forint közötti, beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok esetében 50-2000 millió forint közötti, a támogatási intenzitás legfeljebb 50%-os lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13