Nincs mit tenni, lépni kell: ezen múlhat most a magyar baromfitermelők jövője

Nincs mit tenni, lépni kell: ezen múlhat most a magyar baromfitermelők jövője

MTI
A legkorszerűbb technológiával felszerelt, lehető legmagasabb fokon automatizált és a legszigorúbb állategészségügyi feltételeknek megfelelő hatékony telepek létrehozása jelenti a hazai baromfiágazat alapanyagtermelésének legfontosabb fejlődési feltételét - jelentett ki Feldman Zsolt a Heves megyei Tarnalelesz település új pulykatelepének ünnepélyes átadóján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a mintegy 1 milliárd 300 millió forint értékű beruházás átadásán jelezte, hogy a Nagisz Csoport példaértékűen gyors beruházásához mintegy 650 millió forint támogatást nyert el vidékfejlesztési forrásból. A cégcsoport tavaly június végén adta be pályázatát az állattartó telep fejlesztésére, amelynek decemberi pozitív elbírálása után négy hónappal már az üzem átadójára is sor kerülhetett.

A baromfiszektor nehézségekből történő kilábalásához és az európai versenytársakkal történő lépéstartáshoz a Megújuló vidék, megújuló agrárium program komoly segítséget jelent, hiszen abban az állattartás fontos és hangsúlyos elemként szerepel. 2021-ben 423 milliárd forintnyi döntés született állattartó telepek felújításához és létrehozásához kapcsolódóan, ezen belül 143 milliárd forint a baromfiágazat által eredményesen pályázott összeg. Ez is mutatja, hogy az ágazatban jelentős a fejlesztési igény, a kormány pedig elkötelezett abban, hogy a beruházási elképzeléseket és azok megvalósulását a megnehezedett beruházási környezetben is támogassa - fejtette ki Feldman Zsolt.

Az értékteremtő gazdasági beruházások 2023-tól is folytatódnak, a pályázatok gyors elbírálásával pedig komoly segítséget kapnak a folyamatosan dráguló költségekkel kivitelezhető fejlesztéseket megvalósító gazdálkodók. Az állattartás, az élelmiszertermelés-és feldolgozás támogatása, a vidékfejlesztési források felhasználása új lehetőségeket teremt a vidéki térségek termelő infrastruktúrájának fejlesztésére, új munkahelyek létesítésére.

Az OTP Csoport tagja, a Nagisz Zrt. és jogelődje már 50 éve foglalkozik pulykatenyésztéssel. Évi 13,5 millió tenyésztojást állítanak elő, ebből 4 millió tojás keltetésre használnak, a többit bel- és külföldön értékesítik. Az új beruházással cél az évi 15 millió tenyésztojás előállítása, amivel a világ hetedik legnagyobb pulyka tenyésztojás előállítójává válik. Ehhez biztosít teret az új telephely, amely három, összesen 3600 négyzetméteren mintegy 3000 pulyka előnevelésére alkalmas. Az állományt teljesen automatizált, korszerű etető, itató, szellőztető, fűtő, hűtőrendszerrel állátott istállóban tartják, amely az állatjóléti és környezetvédelmi normatíváknak maradéktalanul megfelel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?