Ezt tervezi a kormány a magyar agráriumban: rengeteg gazda érintett

Ezt tervezi a kormány a magyar agráriumban: rengeteg gazda érintett

MTI
Az egyre romló környezet ellenére is töretlen a magyar gazdák beruházási, fejlesztési kedve. Erről Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt Kecskeméten, aki azt is elmondta, hogy idén az első negyedévben a mezőgazdasági beruházások nagyjából egyötödével, az élelmiszeripari beruházások pedig csaknem egytizedével emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A szakpolitikus ugyanakkor beszélt arról is, hogy a kormány tervei között szerepel 2030-ig a 6800 milliárd forint kibocsátás és a 15 milliárd forint összegű agrárexport elérése is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint egy évre visszatekintve az élelmiszerek ára májusban 18,6%-kal emelkedett. Ugyanez az adat áprilisban 15,6% volt, a háborús helyzet, a szankciós politika ugyanis táplálja az inflációs hatást - tette hozzá az államtitkár. A szakpolitikus szerint az első negyedévben elsősorban az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt a nemzetgazdaság külkereskedelmi egyenlege negatív lett, az agrártermékek csaknem egymilliárd eurós külkereskedelmi többlete azonban jelentős mértékben hozzájárult a hiány mérsékléséhez.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben kötelező az élelmezésellátás-biztonság kérdéseivel intenzíven és többet foglalkozni. Magyarország a legtöbb termékben önellátó vagy csaknem az, de azért a gabona és olajos növények kivitelének bejelentési kötelezettsége biztosítja a hazai takarmányellátás és gabonafeldolgozás folyamatos nyomonkövetését. A piaci folyamatokból az látható, hogy a terményexport volumene nem veszélyezteti a hazai ellátásbiztonságot, tehát beavatkozásra egyelőre nincs szükség - állapította meg.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az egyre romló környezet ellenére elindult egy dinamikus beruházási, fejlesztési boom. Az első negyedévben a mezőgazdasági beruházások nagyjából 20%-kal, az élelmiszeripari beruházások pedig mintegy 9,4%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Alapvetően építkezéssel járó és nem technológiai beruházások valósultak meg - ismertette, hozzátéve, hogy 2021-ben nagyjából 1500 milliárd forint értékben hozott a magyar kormány támogató döntéseket a mezőgazdaság, az élelmiszeripar számára, és ebből több mint 1100 milliárd forint beruházásra vonatkozik.

Feldman Zsolt kiemelte: a komplex élelmiszeripari beruházási programban abból a csaknem 400 milliárd forintos igényből, amelyet tavaly augusztustól az év végéig nyújtottak be, eddig már mintegy 164 milliárd forint értékű támogatást ítéltek meg 247 projektnek. Köztük nagyjából 40-40 milliárd forint jutott eddig a hús, valamint a zöldség-gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos fejlesztésekre, 23 milliárd forint a borászatnak, 20 milliárd forint az egyéb élelmiszer kategóriára, 16 milliárd forint a pékáru és tésztafélék, 12 milliárd forint a malomipar és 10 milliárd forint a tejipari beruházásokra.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormányzat terve 2030-ra a 6800 milliárd forint kibocsátás és a 15 milliárd forint összegű agrárexport elérése, az alapélelmiszereknél a teljes önellátás megteremtése, valamint a magyar termékek arányának növelése. Feldman Zsolt szerint háborús helyzetben a legfontosabb a szoros együttműködés az alapanyagtermelők, a feldolgozók és a kereskedők között, hogy a fogyasztók a lehető legkevesebbet érzékeljenek a megromlott külső körülményekből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01