Óriási beruházás Dabason: több mint 5 milliárdból fejleszt a Vitafort

Óriási beruházás Dabason: több mint 5 milliárdból fejleszt a Vitafort

MTI
Több mint 5 milliárd forint értékű beruházással készül el az idén 40 éves jubileumát ünneplő, dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új gyártóbázisa, amelynek alapkövét ünnepélyes keretek között, 2021. szeptember 21-én tették le Dabason. Az ünnepségen részt vettek Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, illetve Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere. A fejlesztés során új premix-, koncentrátum- és tápüzem készül el két év alatt. Az 5 milliárd 98 millió forint összértékű beruházást az állam 1 milliárd 682 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette - hívta fel a figyelmet az eseményen Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vitafort Zrt. történelmének eddigi legnagyobb beruházása teljesen zöldmezős lesz - mondta Kulik Zoltán. Mint kifejtette, a takarmánygyártás teljes vertikumát lefedő, új gyártóbázist építenek fel a cég 12 hektáros dabasi telephelyén. A gyártás jelenleg sok logisztikai folyamatot igénylő, több különálló egységként működő üzemben történik.
A beruházásnak köszönhetően Dabason épül Közép-Kelet-Európa legmodernebb takarmánygyára. A 2021 szeptemberi alapkőletételt követően a gyártás várhatóan 2023. januárjában indulhat meg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

"A-Z ÜZEM 4.0" elnevezés utal a high-tech robottechnikás megoldásokra, valamint arra, hogy a Vitafort Zrt. A-Z -ig, valamennyi termékét, a most épülő üzemében fogja a jövőben előállítani. Kapacitása éves szinten 100 ezer tonna lesz, amely tápegyenértékre vetített 1,5 millió tonna kész keveréktakarmány előállítására ad lehetőséget. Az új üzemben 0,2 %-os egységes premixektől, a koncentrátumokon át, kész keveréktakarmányt és tápszereket is gyártanak majd. Az 5 800 négyzetméter hasznos területen, 9 szinten felépülő, s csaknem 40 méter magas ultramodern gyártóbázison a takarmánygyártás teljes folyamata integráltan valósul meg.

  • Zárt rendszerű, kötött pályás konténeres anyagmozgató rendszere lehetővé teszi a gyógyszer-kontamináció mentes gyártást.
  • A legkorszerűbb technikai megoldások, robotliftek, nagyfokú automatizálás biztosítják a számítógép vezérelte gyártás teljes körű nyomon követhetőségét.
  • A-Z ÜZEM 4.0" több mint 600 tonna alapanyag befogadására alkalmas tartálycsoportot foglal magába, a készáru tartály rendszer egyidejűleg akár 30 különféle késztermék kezelésére alkalmas.

A társaság célja a beruházással nem a termelés növelése, inkább a versenyelőnyre fókuszálnak meglévő piacaikon, ahogyan a milliárdos kutatás-fejlesztési programjaikkal is. A fejlesztésnek köszönhetően a ma mintegy 2000 féle végterméket előállító Vitafort Zrt. az egyes állatokra egyedenkénti takarmányozást nyújthat majd, akár az automatizált, robotizált istállók irányába. A teljesen robotizált takarmánykiosztás ugyanis az elkövetkező években egyre inkább előtérbe kerül majd, s erre a Vitafort Zrt. elsőként kíván felkészülni az országban. Kulik Zoltán hozzátette: a beruházás a nagymértékű integráció mellett rendkívül fejlett, Európában is csak 2-3 helyen létező robotizációval is jár majd. A Vitafort cégcsoporton mintegy 400 főt alkalmaz, akiknek a munkájára továbbra is szükség lesz. A Vitafort Zrt. vállalja, hogy a támogatási szerződés fenntartási időszaka alatt az árbevételét és a személyi jellegű ráfordításait együttesen 30 %-al növeli. A beruházás egyúttal kiemelkedő karrier lehetőségeket is kínál a régióban élő munkavállalók számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházással egy olyan modern takarmányüzem létesül Magyarországon, amely a jelenleginél jóval nagyobb termelési potenciál ellenére kisebb környezetterheléssel fog működni. A beruházás fontos eleme a cég növekedési stratégiájának, hazai piaci részesedése növelésének, valamint export lehetőségei bővítésének. A termelő kapacitás lehetővé teszi, hogy nem csak a magyar állattenyésztőket látja el kiemelkedő minőségű termékekkel, hanem új exportpiacokat is megcélozhat. A nyolc gazdasági társaságot összefogó Vitafort cégcsoport árbevétele az elmúlt öt évben 50 százalékkal, 31 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport éves szinten 980 ezer tonna tápegyenértéket értékesít belföldön, növénytermesztést 1800 ha-on folytat, gabonakereskedelme 300 ezer tonnát tesz ki, továbbá 30 ezer hízót, 8 millió liter tejet termel, a laboratóriumokban 12 ezer mintát vizsgál, 180 ezer paraméterrel. Világszerte 18 országban van jelen, Moldáviában 30, Romániában 25, Ázsiában 15 éve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?