Zöld vándorpoloska

A zöld vándorpoloska növényi nedvekkel táplálkozó, a címeres poloskák családjába tartozó kártevő rovar, inváziós faj. Mára az egész országban elterjedt és jelentős kárt okoz.

A zöld vándorpoloska jellemzői

A zöld vándorpoloskát hazánkban 2002-ben figyelték meg először, azóta egész Magyarországon elterjedt és jelentős kárt okoz kertészeti és szántóföldi kultúrákban, de az utcai fákon is megél. A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, pajzsformájú testének színe világoszöld, a tor felső részén 5 pont látható, a két szélső fekete, a közbülsők fehérek.

Testét kitinből álló kutikula (külső váz) borítja. Mivel a kutikula nem tágulékony, ezért 7 szakaszból álló fejlődése folyamán rendszeresen vedlik. Véredényrendszerében a vér és nyirok keverékét (hemolimfa) csőszív keringeti. A légcserét speciális légcső-rendszer végzi, melynek nyílásai a potroh oldalán vannak. Teste három szelvénycsoportra tagolódik: fej (caput), tor (thorax) és potroh (abdomen).

A zöld vándorpoloska kártétele és a zöld vándorpoloska ellen való védekezés

A zöld vándorpoloska szívogatásával a növény bármely részén károsíthat. Táplálkozása során azonban a növekvő hajtásokat, magokat, terméseket részesíti előnyben. A szívogatás mellett ürülékével és bűzével is szennyezi a terméseket. Szúró-szívó szájszervének segítségével különböző növényrészeken táplálkozik, amik a szúrás helyén barnulnak, rothadnak és száradnak. A paradicsom termésén a zöld vándorpoloska szúrásának hatására kivilágosodó foltok alakulni ki, ezáltal romlik a termések minősége és piaci értéke is.

Vannak, akik a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekeznek: a lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az augusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk. A mezőgazdaságban egyébként leginkább a széles hatásspektrumú növényvédő szereket vetik be ellenük. Specifikus védelem egyelőre nem létezik még a faj ellen, azonban több irányba is vannak már kutatások, hogy mivel is lehetne őket megfogni.

Megfigyelések alapján Magyarországon évente 2 nemzedéke fejlődik ki. A telet Magyarországon kifejlett alakban vészelik át, általában ekkor szoktak a lakásokba is behúzódni. A kártevő megjelenése a különböző tápnövényein szabad szemmel is könnyedén észlelhető, egyedszámuk felmérhető. Kisebb kertekben a poloskák száma begyűjtéssel és azok megsemmisítésével is csökkenthető.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon