Elképesztő drágulás a magyar boltokban: lassan luxus lesz a trappista sajt itthon

agrarszektor.hu2022. április 21. 12:15

Az élelmiszerdrágulás a tejtermékeket sem kerülte el, és a boltokba belépve a magyar vásárlók is tapasztalhatják mennyire elszálltak az árak. A trappista sajt például 2022 márciusában 31 százalékkal került többe mint az előző év azonos hónapjában, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejnek 17 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejnek 18 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tejnek pedig 3 százalékkal nőtt a fogyasztói ára 2021 márciusához képest.

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 44 százalékkal, Új-Zélandon 26 százalékkal, az Európai Unióban 22 százalékkal nőtt 2022 februárjában az egy évvel korábbihoz képest - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2022. 15. héten egy év alatt 44 százalékkal, a sovány tejporé 35 százalékkal, az ömlesztett vajé 19 százalékkal, a teljes tejporé 8 százalékkal emelkedett. A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 4-15. hét között 16 százalékkal 52 euró/100 kilogrammra emelkedett. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2021. 51. - 2022. 13. hét között 34 százalékkal nőtt, majd két hét alatt 8 százalékkal 54,5 euró/100 kilogrammra csökkent. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára április 11-én áfa nélkül, szállítási költséggel 52 euró/100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 54,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 30,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 345 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 343 euró/100 kilogramm volt. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 61 százalékkal, a fehérjeérték 75 százalékkal nőtt, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 71 százalékkal volt magasabb 2022 márciusában az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban 2022 13. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 0,2 százalékkal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása ugyanekkor az előző hetitől 0,5 százalékkal, az előző év azonos hetitől 2,6 százalékkal maradt el. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2022 15. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 75 százalékkal, a sovány tejporé 71 százalékkal nőtt. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 710 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 431 euró/100 kilogramm volt 2022 15. hetében. Az ömlesztett vaj ára 220 százalékkal, a sovány tejporé 147 százalékkal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 139,68 forint/ kilogramm volt 2022 márciusában. A fehérjetartalom és a zsírtartalom egyaránt 0,01 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 5 százalékkal nőtt 2022 márciusában a 2022. februárihoz képest, és 25 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 márciusában az előző havi mennyiségnél 12 százalékkal, a 2021. márciusinál 1 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 153,84 forint/kilogramm volt 2022 márciusában, az előző havihoz képest 3 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 37 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 10 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent 2022 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint 2022 márciusában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej és a trappista sajt (egyaránt +23 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+22 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, a kefir, a tejföl és a tehéntúró (egyaránt +20 százalék), a natúr joghurt és az ömlesztett sajt (egyaránt +19 százalék), a gyümölcsös joghurt (+18 százalék), az adagolt vaj (+17 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+16 százalék), a natúr vajkrém (+5 százalék) feldolgozói értékesítési ára. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (+31 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+17 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+18 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+3 százalék) fogyasztói ára.

Címkék:
élelmiszer, árutőzsde, tej, sajt, vaj, tejtermék, tejpiac, joghurt, nyerstej, trappista-sajt, fehérjetartalom, tejföl, zsírtartalom, kefír,