Ebből még nagy baj lehet: közel 5 millió tonna gabona rekedt az ukrajnai hajókon

agrarszektor.hu2022. május 1. 16:30

Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) németországi igazgatója szerint rengeteg, mintegy 4,5 millió tonna gabona rekedhetett ukrajnai kikötőkben és hajókon az oroszok általi támadások miatt.

Az ENSZ figyelmeztetett: az ukrajnai háborúnak jelentős következményei lesznek azon képességeire, hogy azonnali élelmiszersegélyt nyújtson a rászoruló országoknak szerte a világon, miután sok élelem ragadt ukrajnai kikötőkben. A élelmiszerexport rendkívül nehézkes, hiszen az ukrajnai kikötők és tengeri útvonalak az orosz invázió miatt hozzáférhetetlenné váltak. A háború előtt Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzatermesztője volt, és a kukoricaexportban is fontos szerepet töltött be - írja a Világgazdaság. Az olcsó ukrán búza rengeteg ország ellátásában tölt el jelentős szerepet, arról nem beszélve, hogy nélkülözhetetlen a globális élelmiszersegély-programok számára is. Frick leszögezte: 

A világnak azonnal szüksége van az ukrán élelmiszerre. Az éhezés nem lehet fegyver.  

Címkék:
gabona, ukrajna, élelmiszer, oroszország, gabonaexport, élelmiszerhiány, élelmiszerkereskedelem, búzaexport, élelmiszer-biztonság, probléma, gabonakészlet, szegénység, élelmiszer-alapanyag, orosz-ukrán-háború,