Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Veres Virág Cintia2022. december 21. 06:03

Azt már sok helyen olvashattuk, hogy a rovarfehérjékben van a jövő, a média is egyre jobban felkapja a témát. Azonban sokszor kompromitáló címeket láthatunk, mely nem feltétlenül vet jó fényt erre a szektorra. Kérdés, hogy mindennek ellenére eljöhet-e az az idő, mikor az európai/magyar társadalom nagyobb része ténylegesen be tudja fogadni a rovarfehérjéket? Az általunk megkérdezett élelmiszer-kutatómérnök, Pintér Richárd szerint önmagában előnyös, hogy egyre többekhez eljut a téma és annak miértje. Hogy miért? Az az alábbi cikkünkből kiderül.

Több tényező befolyásolja az elfogadást, elsősorban, ha az ilyen jellegű termékek elérhetősége növekszik, egyre több korai elfogadó tudja kipróbálni és adott esetben igényt támasztani a gyártók és forgalmazók felé. Azonban ehhez társulnia kell egy fogyasztóbarát árnak, amit a termelés fejlesztése tud jelentősen befolyásolni. Véleményem szerint a most felnövekvő fiatal generáció tagjai, akiknek a fenntarthatóság és a jövő bizonytalansága, a mindennapi gondolkodásban nyomot hagy, lehetnek az első rendszeres rovar eredetű termékek fogyasztói

- fogalmazott a szakember.

Jöhet a currys sáska és a csokis tücsök?

Bizonyára már észrevehettük, hogy a médián kívül egyre több üzlet is „felkarolta” a rovarokat, fűszeres, édes tücskökkel és sáskákkal, chipsekkel, liszttel találhatjuk magunkat szemben. Ugyanakkor igen borsos áron kínálják őket, mivel még nincsen nagy igény rá. Az általunk megkérdezett szakember úgy gondolja, hogy ezeknek a termékeknek ára nem valószínű, hogy valaha is vetekedni fog a hagyományos, kiváltani kívánt termékekével. A fogyasztóknak meg kell fizetniük a koncentráltabb tápanyagtartalmat és azt a befektetett termék -és technológiai fejlesztési volument, ami ezen termékek megjelenéséhez vezet. 

Nagy a potenciál a rovarokban

A rovarok hasznosíthatósága esetében az élelmiszeripart megelőzi a takarmányipar, hiszen a fogyasztói elfogadottság ebben az esetben nem ütközik érdemi akadályokba, amellett ez az iparág tud olyan termelési igényt támasztani, ami a volumen növekedését és a technológiai innovációt eredményez. Az ipari termelés olyan melléktermék áramokat eredményezhet, amik egyéb fejlett iparágakban is alkalmasak lehetnek. A rovarok, mint a környezet mini bioreaktorai a szerves anyagokból egyrészt fehérjét és zsírt állítanak elő, de emellett jelentős mennyiségben keletkezik biokonvertált szerves trágya, ezzel új utat nyitva az irányított komposztálási rendszereknek

- mondta lapunknak Pintér Richárd.

Hozzátette, hogy a rovarok még több (eddig) kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek magukban, hiszen kitintartalmuk is alkalmas lehet több iparág számára, az ebből előállítható kitozán alkalmas alapanyag, mint táplálékkiegészítő, valamint a gyógyszeripar számára is, mint antimikrobás anyag. De ez még mindig nem minden, hiszen tanulmányok számolnak be arról, hogy a kitozános permettel ellátott, betárolt termények eltarthatósága meghosszabbítható. 

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendhetnek

Mint megtudtuk, főként a befektetői oldalon tapasztalható nagyobb érdeklődés ebben az irányban. Fogyasztói szempontból viszont addig, amíg nem jelennek meg olyan termékek, amik nagyobb tömegekhez szólnak, nem valószínű, hogy lesz érdemi változás a viszonyuláshoz. A rovarok egyre nagyobb népszerűségnek, az emberek pedig újabb fogyasztható fajoknak örülhetnek: mióta jóváhagyták a lisztbogár lárvát, más rovarokat is hozzáadtak az emberi fogyasztásra alkalmas listára. Például 2021. november 12-én az Európai Bizottság új élelmiszerként jóváhagyta a vándorló sáskát (Locusta migratoria), 2022. február 10. óta pedig a házi tücsök (Acheta domesticus) is engedélyezett.

Így lehetünk tudatosak?

Továbbra is vita tárgya, hogy fenntartható vagy fenntarthatatlan-e az étkezésünk, ugyanakkor az belátható, hogy sokáig, ilyen nagy volumenű termelés mellett hosszú távon nem. Pintér Richárd viszont felhívta a figyelmet arra, hogy:

Nem szükséges, hogy egyre több rovarfehérjét fogyasszunk, azonban az egyre növekvő tápanyag és főként fehérjeigényünk kielégítése a jelenlegi rendszerekkel nem fenntartható hosszú távon. Megoldás lehetne egy tudatosabb fogyasztói modell kialakítása. A rovarfehérje nem orvosolja a már meglévő problémákat, csak egy alternatív enyhítési irány, ami önmagában nem csak rendszer szinten működőképes.

Címkék:
fenntartható, élelmezés, termelés, fehérje, fehérjeforrás, rovarfehérje, állati-fehérje, rovarfaj,