Sáskát és tücsköt árul a magyar szupermarket: leesik az állad, ha meglátod, mennyiért

Sáskát és tücsköt árul a magyar szupermarket: leesik az állad, ha meglátod, mennyiért

agrarszektor.hu
Talán nem túlzás azt mondani, hogy az állattartás a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, éppen ezért újabb, fenntarthatóbb és egyszerűbben hozzáférhető fehérjeforrásra van szüksége. Hiába ódzkodunk tőle, a megoldás itt hever előttünk: a rovarok. Számos ehető rovarfaj létezik, a legismertebbek a lisztkukac vagy a vándorsáska, melyeknek jelentősen kisebb az ökológiai lábnyomuk a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva. Egyre több helyen találkozhatunk velük, már nemcsak speciális webshopokban, üzletekben, hanem már kisebb boltokban is rálelhetünk az olyan nassolnivalókra, mint a szárított, csilis tücsök.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Különböző speciális webhopokban és ínyenc boltokban persze már eddig is lehetett kapni a kiváló fehérjeforrásként funkcionáló szuperélelmiszert, ám most először került be egy igazán nagy, a fél országot lefedő élelmiszer-kiszállító cég, a Kifli.hu szortimentjébe. Bár elsőre igen bizarrnak tűnhet a bogárevés, az Európai Unió tavaly már zöld utat adott a lisztkukacnak, mint élelmiszernek, és egy friss, 2022. augusztusi rendelkezés értelmében az Európai Bizottság szerint a rovarok fogyasztása biztonságos. Persze azzal a kikötéssel, engedélyezik a forgalombahozatalukat, amennyiben tudományos bizonyítást nyer, hogy nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tűnik, az emberek szeretik a különlegességeket, hiszen az első hetek tapasztalatai alapján nagyon jó volt a fogadtatásuk és jó eladási számokat produkáltak. Azonban nem lehet elmenni amellett sem, hogy az ára igencsak borsos: 80 g tücsök fehérjés chips 890 forintba kerül, 20 g fűszeres sült tücsök 2 890 forintba, 10 g ehető sáska kakukkfű és oregánó fűszerezéssel 2 990 forintba. Ez tehát azt jelenti, hogy utóbbi kilója közel 300 ezer forint. Ebből 200 kilogramm csirkemellet vásárolhatnánk ugyanitt, ami szintén egy elég jelentős fehérjeforrás, és közelebb áll a megszokott formához. A magas árat az magyarázza, hogy kevés helyen kapható, exkluzívnak minősül, így addig, amíg ez nem változik, ez így is marad. Ha egyszer hasonló lesz a penetrációja, mint mondjuk a csirkemellnek, akkor vélhetőleg az ára is jóval elfogadhatóbb lesz. 

Az már nem lehet kérdés, hogy ebben (is) van a jövő. Az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásai talajromlást eredményeznek és negatív hatást is gyakorolnak a vízre, illetve a biológiai sokféleségre. Tehát szükség van a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítására, méghozzá minél gyorsabban. A rovarok pedig erre kiváló lehetőséget nyújtanak. A rovarok vízigénye szintén töredéke a hagyományos gazdasági állatokéhoz képest. A takarmányozás teszi ki az állattenyésztési költségek 45-75%-át különböző termékek esetén, így javítása a környezetvédelmen túl elsődleges gazdasági szempont is.

Lapunknak korábban Antonovits Bence Dániel rovartenyésztési szakértő nyilatkozott a téma kapcsán, aki elmondta, hogy:

A hagyományos hús "vágási kihozatala", azaz a testtömeg fogyasztható hányada is igen magas. Míg a gazdasági állatok átlagosan 50% körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében az állat 80%, de saját tapasztalatom alapján akár 100%-a is fogyasztható, a lisztbogár vagy a fekete katonalégy lárvája pedig szintén teljes mértékben.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55