Ilyen még nem volt: új megoldás segíthet frissen tartani a zöldségeket, gyümölcsöket

Ilyen még nem volt: új megoldás segíthet frissen tartani a zöldségeket, gyümölcsöket

agrarszektor.hu
Évente elképesztően sok élelmiszer landol a kukában, ezt jól alátámasztja az, ha például az almát vesszük figyelembe: csak ebből a gyümölcsből mintegy 1,3 millió darabot dobnak ki, de ez még semmi a banánhoz képest, amiből több száz millió végzi a szemetesben. De lényegében bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget is vizsgálunk, végül kiderül, hogy túl sokat dobunk ki belőlük, az élelmiszerpazarlás jelentős globális probléma.

A statisztikák szerint világszerte az összes leszedett gyümölcs akár 40 százaléka is kárba mehet, ami óriási környezeti és gazdasági probléma. Néhány kiskereskedő úgy próbálja megoldani ezt a problémát, hogy a gyümölcsöket műanyagba csomagolja, ami hosszabb ideig frissen tartja azokat, ám újabb problémát okoz a műanyagszennyezéssel. A tudósok ezért valami új megoldást kerestek - írja az Origo. A kanadai Guelph Egyetem kutatói azt találták, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből természetesen előállított vegyület, a hexanal képes hosszabb ideig frissen tartani azokat.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

EZ IS ÉRDEKELHET

A növények ezt egyébként azért termelik, hogy elűzzék a kártevőket. Késlelteti az úgynevezett foszfolipáz D enzim megjelenését, ami miatt a zöldségek és a gyümölcsök megromlanak. A szakemberek kilenc különböző módszert alkalmaztak a hexanál gyümölcsökhöz adása során, beleértve a permetezést, a csomagolást, az öntapadós cimkéket és a tasakot. Jayasankar Subramanian és Elizabeth Finnis, a tanulmányban részt vevő két kutató elmondta, hogy a betakarítás után hexanálba mártott gyümölcs három-négy hétig tovább friss marad. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs a fán érlelhető, majd leszedhető és a rendeltetési helyére szállítható, ahová azonban jobb állapotban érkezhet meg, és hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb gyümölcsöt dobjunk ki, miután az már nem ízletes vagy nem értékesíthető.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vizsgálatok során a mangó például akár három hétig is friss maradt, míg a barnulás a nektarin esetében is kilenc nappal később következett be. Továbbá rájöttek arra is, hogy a hexanal használatával javítható azoknak a gyümölcsfajtáknak a szállítása, amik egyelőre túl "kényesek" a hosszú nemzetközi szállításhoz. Hozzátették: a hexanal mesterkélten hangzó elnevezése ellenére egy természetes vegyület, ami biztonságos és fogyasztásra is engedélyezett. Ráadásul meglehetősen olcsó, és a gyártása is könnyen méretezhető. Bár a kutatók tudják, hogy időbe telhet, mire ténylegesen bevezetik a mezőgazdasági rendszerbe; ám ha hozzáférnek egy olyan módszerhez, amely meghosszabbíthatja a termékek eltarthatóságát, az jelentős változást hozhat a világban.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?